Cum s-au mobilizat profesorii din Botoșani să-i ajute pe elevi să se pregătească pentru examenele naţionale

Foto: Somaxtv

Câţiva profesori botoşăneni au găsit o metodă inedită de a ajuta toţi elevii din judeţ să facă pregătire gratuită pentru examenele naţionale. Aceştia, printr-un parteneriat cu o televiziune locală, transmit în direct lecţiile de recapitulare şi apoi le postează pe internet, scrie Adevarul.

În judeţul Botoşani, mai ales în zonele rurale, mii de elevi au pierdut efectiv acest an şcolar. Fie nu au avut semnal la internet, fie nu au avut dispozitive pe care să înveţe. Nici măcar tabletele oferite pe ultima sută de metri de Inspectoratul Şcolar nu au reuşit să rezolve problema materiei pierdute.  De altfel sunt profesori care recunosc că în zonele unde nu s-au putut face ore online este greu de recuperat decalajul.  Cea mai gravă situaţie este la nivelul claselor a VIII-a şi a XIII-a. Sute de elevi se pregătesc de examenele naţionale dar au lipsuri mari, cel puţin în materia din anii terminali. În plus, pregătirea este greu de făcut în condiţiile epidemiologice acutale.  Tocmai de aceea, Cristina Bălăucă, o profesoară de fizică de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani a reuşit să pună în aplicare la nivel local un proiect naţional  inedit prin care elevii, mai ales cei în preajma examenelor naţionale, din tot judeţul să beneficieze de recuperarea materiei. 

A strâns un grup de profesori, a reuşit să obţină colaborarea unui post local de televiziune şi în felul acesta informaţia ajunge în toate colţurile judeţuluiu. „Aproape toată lumea are măcar un televizor. Pe deasupra aceste cursuri sunt înregistrate şi pot fi văzute ulterior ori de câte ori vor elevii. Trebuia să facem ceva pentru elevi, mai ales în acest an greu. Ei nu au nicio vină”, spune Cristina Bălăucă.

Proiectul de teleşcoală a fost luat în calcul la nivel naţional încă de anul trecut, dar la Botoşani este prima iniţiativă la nivel local prin care se fac concret ore prin intermediul televiziunii pentru ca informaţia să ajungă la aproape toţi elevii din judeţ.  În special cei de clasa a VIII-a şi clasa a XII-a, care în această vară trebuie să suţină examenele naţionale, după un an cu mari dificultăţi, cel puţin în zonele rurale, de predare a materiei. 

„De anul trecut Inspectoratul Şcolar încearcă să pună bazele acestui proiect. De când a început, de fapt, pandemia a fost o soluţie luată în calcul. Am reuşit printr-o colaborare cu Somax TV, o televiziune locală din Botoşani, să-l transformăm în realitate. Este esenţial pentru elevii din clasele terminale să recapituleze materia şi să recupereze ce poate nu s-a reuşit prin şcoala online mai ales în zonele defavorizate.”, spune Cristina Bălăucă. 

Practic, profesorii de la materiile de examen, la Evaluare Naţionale şi Bacalaureat, vin la televiziune şi predau sau rezolvă subiecte de examen în cadrul unor emisiuni, sub titulatura ”Examene de nota 10”. 

„În fiecare zi din săptămână, de luni până vineri, elevii vor putea privi la televizor, emisiuni în care sunt explicate noţiuni şi sunt rezolvate probleme pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională. Fiecare materie este prezentată odată la două săptămâni, tocmai pentru a putea cuprinde toate materiile pentru care se pregătesc elevii la Bacalaureat, de exemplu. Avem un program bine stabilit, de două ore zilnic”, spune profesorul de fizică, Cristina Bălăucă. 

Totodată emisiunile sunt înregistrate şi mai apoi urcate pe reţelele sociale şi you tube, pentru a fi vizionate şi mai târziu.

„Sunt situaţii în care pot nu reuşesc să prindă emisiunea la televizor. Pot atunci să o găsească pe internet. O pot urmări ori de câte ori doresc”, adaugă Cristina Bălăucă.   

„Gândul că faci bine învinge orice impediment de natură personală”  

Toate cursurile şi recapitulările de la televizor sunt gratuite. Sunt 22 de profesori voluntari care vin să predea în cadrul proiectului. Nu sunt plătiţi pentru această muncă dar spun că gândul că pot să-i ajute pe elevi, mai ales cei care au de dat examene, este mai important. 

Câteodată poate părea obositor. Dar trebuie să ne mobilizăm, gâdul că faci bine învinge orice impediment de natură personală. Totul este gratuit pentru elevi şi noi facem asta pentru a le da o mână de ajutor, unor copii în momente dificile. Mai ales pe cei care nu au avut condiţiile de a face ore online”, adaugă profesoara botoşăneancă.   

„Un demers necesar”  

Profesorii spun că, mai ales pentru elevii din zonele defavorizate dar şi pentru toţi ceilalţi, acest proiect este o adevărată mană cerească. Şi asta în condiţiile în care mulţi elevi de la ţară nu au făcut nici măcar o oră online, inclusiv cei de clasa a VIII-a şi a XII-a. 

„Un demers de genul acesta este foarte necesar pentru că în această formă abordăm temele de Evaluare Naţională, de exemple, prin teste sumative, după modele publicate de Ministerul Educaţiei. Vor avea efectiv modele de rezolvare a exerciţiilor.”, spune profesorul Laura Buhaciuc. 

Reprezentanţii Inspectoratului spun că era cea mai bună variantă în condiţiile date. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *