Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, prof. doctor Tudorel Toader a ajuns, miercuri, din nou la Botoșani, pentru a discuta cu autoritățile județului despre o extensie a universității și la Botoșani. Fostul ministru al justiției a avut o întâlnire cu primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, parlamentarul Marius Budăi și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, Gabriel Hârtie.
Tudorel Toader a declarat că pentru început la nivelul filialei Botoșani vor fi șase programe de studii, trei de master și trei de licență, urmând ca pe parcurs să se regleze atât cifra de școlarizare. cât și specializările.
”A nu se crede cumva faptul că dacă activitatea se desfășoară într-o filială, într-o extensiune, cumva calitatea formativă a actului educațional poate fi degradată, ci va avea același continut, același standarde, pentru că în final se dă aceeași diplomă”, a declarat Tudorel Toader.
Astfel, cele trei programe de studii universitare care se vor face la Botoșani vor fi în Asistență socială-forma de învățământ ID, Finanțe și Bănci-formă învățământ ID, Administrație Publică-ID. Cele trei programe de studii de mater vor fi: Drep privat- formă învățământ IF, Discursul retoric-Construcție și efcete-formă învățământ IF, Politici publice și publicitate, formă învățământ IF.
”Noi vrem ca Universitatea Alexandru Ioan Cuza să-și consolideze poziția în zonă și în țară, să diversificăm oferta ocupațională. A nu se înțelege că venim să dăm un ajutor. Implicit prin ceea ce facem pentru tineri și pentru zonă este un beneficiu și un câștig. Eu știu că acolo unde sunt centre universitare sub formă de filială se dezvoltă viața culturală cu efecte asupra vieții sociale și economice”, a mai spus Toader.
Cele șase programe de studiu la extensia UAIC la Botoșani vor începe în toamnă.
Gabriel Hârtie, inspector general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean, a declarat că 42% din elevii din județul Botoșani care promoveazsă bacalaureatul urmează cursuri universitare, iar cei mai mulți se îndreaptă către universitățile din Iași. El a precizat că prin înbființarea filialei de la Botoșani, vor fi mai mulți tineri care vor dori să urmeze cursuri universitare.
”Trebuie să recunoaștem că anumite situații economice, sociale, familiale îngrădesc dreptul unor copii valoroși de a urma aceste cursuri universitare. Prin faptul că se face la Botoșani, sigur vom avea mulți copii”, a precizat Hârtie.