Un nou protest în sănătate. Cadrele medicale botoșănene ies din nou în stradă

Cadrele medicale botoșănene ies din nou în stradă. Acestea vor picheta sediul Instituției Prefectului, joi, 14 ianuarie, în intervalul orar 12:00-14:00. Acțiunea este organizată de Federația „Solidaritatea Sanitară” și se va desfășura concomitent în toată țara.

Protestele în stradă vin în completarea protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate, care a avut loc marți, potrivit unui comunicat al  federației. 

Principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor măsuri de  protecție a lucrătorilor din sănătate, cei 86 de profesioniști decedați până acum la datorie dovedind situația dramatică în care se află această categorie de lucrători. Măsurile de protecție solicitate pentru profesioniști sunt completate de cele privind protecția pacienților, introducerea unui sistem „no-fault” de despăgubire a pacienților și a criteriilor raționale de alocare a resurselor existente constituind exemple în acest sens. Sistemul public de sănătate este victima unor inechități majore create atât de un cadru legislativ irațional cât și de indiferența guvernanților față de profesioniștii aflați în prima line a luptei împotriva pandemiei COVID-19 sau de atenția lor selectivă. Lucrătorii din sănătate retrăiesc o drama tradițională a acestui popor: în timp ce unii se sacrifică, alții culeg beneficii pe seama lor;  în timp ce „soldații” aflați în prima linie cad la datorie, „generalii de mentenanță” își acordă medalii și privilegii”, se precizează în documentul remis de Federația Solidaritatea Sanitară.

Seria inechităților este întregită de eliminarea prin OUG nr. 226/2020 a unui drept salarial (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 70.000 de lucrători) care era scadent în anul 2021, acesta reprezentând tăierea drepturilor salariale a unor lucrători din sănătate (cca. 71% dintre ei fiind în prima linie a luptei împotriva COVID-19). În loc de recompensele firești care să le stimuleze în continuare acțiunile, lucrătorii din sănătate aflați în prima linie sunt „sabotați din spatele frontului” de un Guvern care se dovedește incapabil de a le recunoaște eforturile și sacrificiile, se mai arată în document.

Sistemul sanitar se confruntă în continuare cu o lipsă acută de transparență, aceasta cauzând măsuri inadecvate de protecție a profesioniștilor și pacienților. Lipsa dialogului social acutizează opacitatea acțiunilor guvernamentale. Elaborarea unor acte normative fără a respecta prevederile legale și contractuale în materia dialogului social naște aberații. Lipsa dialogului cu organizațiile care reprezintă lucrătorii este de fapt refuz al dialogului cu cei aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19, exprimând măsura respectului Guvernului față de sacrificiile acestor profesioniști”, informează Federația Solidaritatea Sanitară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *