Avalanşă de cazuri de cancere, cumulate cu infecţia cu SARS-CoV-2 la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spridon“, aşa radiografiază medicii cel puţin ultima ultima gardă de la UPU. Nouă pacienţi, toţi cu neoplazii, şi toţi cu COVID-19, în doar 24 de ore. Cel puţin unul dintre aceştia şi-a pierdut viaţa la scurt timp, iar altul se luptă între viaţă şi moarte pe unul dintre paturile de spital, scrie Ziarul de Iasi.
„Ultimele 24 de ore au fost marcate de prezenţa cazurilor grave de COVID-19, dar şi de a altor cazuri, extrem de grave, în afara infecţiilor cu SARS-CoV-2. A fost un număr foarte mare de neoplazii. Cel mai mult ne-a impresionat cazul unei femei tinere, de 49 de ani, cu neoplazie cunoscută, tratată, dar şi cu metastaze şi care a avut neşansa de a face infecţie cu SARS-CoV-2. O evoluţie nefavorabilă aici, în UPU, aşa încât, la scurt timp după confirmarea diagnosticului de COVID-19, pacienta a intrat în stop cardiorespirator. Neoplazia a fost clar un factor de agravare a acestei infecţii. După eforturile depuse de medici, s-a declarat decesul“, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.
Un alt caz este al unui bărbat care după ce a venit cu toate simptomele de COVID-19 a aflat că în plus suferă şi de cancer.
„Dintre cei nouă pacienţi de care vorbeam, la unul, un bărbat de 56 de ani s-a descoperit, pe lângă COVID-19, o leucemie. De altfel, este pentru prima dată de când sunt aici, la UPU, când se pune diagnosticul de leucemie. Cu alte cuvinte, pacientul vine cu o sângerare nazală, iar ulterior este găsit cu două boli extrem de grave. A fost internat în spital, şi deşi este vorba de un pacient tânăr, prognosticul este extrem de rezervat“, a adăugat Diana Cimpoeşu.
Pentru ceilalţi şapte pacienţi, echipa de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a găsit imediat locuri la unităţile medicale din reţeaua COVID.
„E dramatic. Dacă aceşti oameni ar avea doar neoplazia şi ar putea continua tratamentul pentru aceasta, fără COVID 19, ar avea şanse de supravieţuire, de ameliorare a bolii. Atunci când se suprapune însă infecţia, evoluţia este foarte gravă, deşi în alte condiţii ar avea speranţe de viaţă. În cazul pacienţilor cu neoplazii, sugerăm familiilor să se gândească la faptul că, atunci când apar complicaţii, mai ales acum în preajma Sărbătorilor şi mai ales în contextul epidemiologic, să facă un plan de spitalizare în secţiile de Îngrijiri Paleative“, a adăugat Diana Cimpoeşu.