Sindicatul IMPACT Botoșani contestă măsura izolării la muncă a salariaților din asistență socială pentru că este ilegală, susține Camelia Socianu, liderul Sindicatului Impact. Aceasta consideră măsura ca fiind forțată și spune că sunt îngrădite drepturile fundamentale ale acestei categorii de salariați.
Potrivit sursei citate, asistența socială este sistemul cel mai afectat de pandemie.
Chiar dacă legislația nu permite în perioada stării de alertă ca salariații din centrele rezidențiale sociale să fie izolați la locul de muncă în ture de câte 14 zile consecutiv, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență urmărește în permanență adoptarea acestei măsuri abuzive asupra salariaților din centrele sociale rezidențiale.
”Mai nou, prin Hotărârea nr. 110 din 7 decembrie 2020, CJSU Botoșani impune izolarea la locul de muncă a colegilor de la Unitatea de Asistență Medico-Socială Sulița. O măsură abuzivă și total inutilă din moment ce, după un test pozitiv, salariatul sau beneficiarul respectiv nu mai este testat timp de 90 de zile, considerându-se că, după 14 zile nu mai este contagios. În această situație, după data de 14 decembrie 2020, practic salariații și beneficiarii unității medico-sociale sunt considerați imuni și fără risc de contagiune. Și așa salariații sunt terorizați săptămânal prin testarea periodică. Nu există condiții normale de locuire în același spațiu cu beneficiarii de servicii sociale, nu se poate face o izolare în spații separate a beneficiarilor confirmați pozitivi, a beneficiarilor care nu sunt infectați, plus personalul care nu este infectat nu poate lucra 12 ore în echipament de protecție și apoi să își refacă capacitatea de muncă într-un alt spațiu unde să nu intre în contact cu beneficiarii de servicii sociale”, susține Socianu.
Potrivit acesteia, salariații Unității de Asistență Medico-Socială Sulița sunt puși în situații deosebit de delicate privind asigurarea securității și sănătății propriilor familii, pentru că, nu pot asigura îngrijirea, supravegherea și educarea propriilor copii, având în vedere că prin OUG nr. 147/2020 se pot acorda zile libere plătite doar pentru părintele unui copil școlar sau preșcolar, fără a fi acoperită și situația copiilor cu vârste între 2 și 3 ani și a copiilor peste 12 ani, sunt cazuri de părinte unic întreținător de familie sau cu un părinte plecat la muncă în străinătate, avem colegi care își îngrijesc părinții sau rude apropiate, unele imobilizate la pat care necesită supraveghere permanentă.
”În acest context, considerăm că membrii CJSU Botoșani nu au analizat și situația reală a salariaților din acest centru social rezidențial, nu au făcut o analiză a tuturor factorilor implicați, ci hotărârea a fost stabilită privind doar din analiza scriptică a situației numărului de cazuri și din perspectiva unei false securități a beneficiarilor de servicii sociale și a comunității. Un alt aspect care nu a fost luat în considerare privește starea de sănătate a salariaților care sunt supuși măsurii de izolare la locul de muncă, un număr mare dintre aceștia având o anumită vârstă, alții au diferite afecțiuni care necesită un regim de viață și un regim alimentar echilibrat, iar prin izolarea la locul de muncă acestea nu pot fi respectate, ducând la imunitate scăzută a organismului și practic, punându-le sănătatea și viața în pericol”, a mai precizat liderul de sindicat.
În comuna Sulița rata de infectare cu noul coronavirus este de aproape 7 la mia de locuitori.