Reprezentanții Consiliului Județean și cei ai organizațiilor nonguvernamentale, constituite într-un grup de inițiativă axat pe problematica persoanelor cu dizabilități, au semnat, joi, un protocol de colaborare. Delegatul grupului de inițiativă al ONG-urilor a fost Daniel Hliban, președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, Filiala Botoșani, care a declarat că prin acest parteneriat va exista o voce comună în domeniul serviciilor persoanelor cu dizabilități din județul Botoșani, care va expune problemele autorităților locale.
” Am gândit să ne unim toate organizațiile nonguvernamentale active în domeniul serviciilor persoanelor cu dizabilități, adulți și copii, să ne unim într-un grup de inițiativă care să ne ajute să avem o voce comună, o voce mai puternică, un dialog mai eficient și cu rezultate concrete la nivelul județului Botoșani, în parteneriat cu autoritățile județene și locale. Astfel, astăzi 3 decembrie 2020, suntem fericiți ca pentru prima dată de la Revoluție, de 30 de ani încoace, să putem spune faptul că nu mai vorbim despre noi și voi când este vorba de societatea civilă și autoritățile statului, respectiv Consiliul Județean Botoșani, ci vorbim doar despre noi, despre o comunitate a reprezentanților societății civile, dar și a reprezentanților autorităților județene, o voce comună și o dorință comună de a răspunde nevoilor și problemelor cu care se confruntă comunitatea persoanelor cu dizabilități din județul Botoșani. Într-adevăr, deși noi gândim că persoanele cu dizabilități sunt de fapt persoane cu abilități, ele se confruntă cu tot felul de bariere la nivelul vieții de zi cu zi. Prin acest parteneriat vrem să ridicăm cât mai mult din aceste bariere cu care se confruntă personalul cu dizabilități din județul Botoșani”, a spus Daniel Hliban.
La rândul său, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, a declarat că a delegat un consilier județean care se va ocupa de problema persoanelor cu handicap și că un prim pas pe care îl face este acela de a angaja un interpret mimico-gestual la Consiliul Județean.
”În prima ședință de Consiliu Județean vom actualiza și componența Comitetului de analiză a problemelor persoanelor cu handicap din Botoșani. Acest comitet va fi reprezentat de consilierul Cristina Breșug, care va fi interfața între președintele Consiliului Județean și acest grup de inițiativă. Prima măsură care va veni în sprijinul Asociației surzilor este aceea că în organigrama Consiliului Județean va fi cuprins pentru 2021 un post, pentru că avem și cadrul legal, astfel încât o persoană din cadrul asociației să poată ocupa postul de interpret mimico-gestual. Este un prim pas pe care îl facem către dvs., o persoană care să vă reprezinte în tot ce înseamnă activitate publică. Poate vom înțelege mai bine nevoile”, a precizat Doina Federovici.
Protocolul a fost semnat chiar de Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, marcată anual pe data de 3 decembrie.