Medicii atrag atenția oficialilor că efectele carantinei nu se resimt cu adevărat, iar măsurile luate sunt prea blânde pentru a ajunge la scăderea ratei de incidență. În plus, proasta organizare amplifică lucrurile.
Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a declarat, în cadrul unei intervenții în direct la Digi 24, marți seară, că în opinia lui măsurile de carantină decretate de oficiali sunt prea blânde și nu se resimt cu adevărat efecte ale acestora din punct de vedere al reducerii cazurilor de infectare.
Pe de altă parte, organizarea defectuoasă din spitale și nerespectarea protocoalelor îngreunează și mai mult controlul pandemiei și scăderea ratei de incidență.
Efectul bulgărelui de zăpadă
„Efectul carantinei nu este vizibil în practică, e acel bulgăre de zăpadă, foarte greu de oprit în momentul în care s-a pornit. Sunt măsuri de protecție ușoare. În București în fiecare zi avem peste 1000 de cazuri, este suficient să blocheze spitalele din circuit. Dacă nu vii cu o scădere importantă a numărului de cazuri, nu se reduce presiunea (n.r. – pe locurile ATI). Oamenii trebuie ajutați până le găsim loc în saloane”.
Întrebat de prezentatorul Marius Pancu dacă nu au și autoritățile o parte din vină pentru grava situație din spitale, având în vedere că există reglementări care obligă spitalele non-Covid să primească pacienți pentru a le mai degreva pe cele specializate Covid, specialistul a confirmat că este vorba fără discuție de o proastă organizare.
„Când nu ai soluții clare nu faci tot ce ți-ai dori să faci, ca medic, pentru sănătatea pacienților tăi. Teoretic există aceste protocoale, însă practic toate spitalele vor merge pe circuit. Suprasolicitarea echipamentelor electrice din cauza dispozitivelor de oxigen, (n.r. – așa cum a fost cazul la incendiul de la Piatra Neamț) nu se va produce la noi la Matei Balș, pentru că am avut verificări. În momentul în care e confirmat pozitiv, pacientul se duce tot la spitalele din circuit, dar ele sunt pline. Sperăm să nu mai existe această situație cât de curând „.
Declarațiile specialistului survin în contextul în care, marți seară, pe rețelele de socializare au apărut fotografii și clipuri terifiante de pe holurile Institutului Matei Balș, care arată pacienții stând pe scaune conectați la oxigen, în așteptarea eliberării de locuri la ATI. Toată această situație a fost confirmată de medicul Adrian Marinescu. Pe de altă parte, medicul consideră că uzura, suprasolicitarea personalului medical sunt lucruri secundare când este vorba de o pandemie, iar prioritatea o reprezintă salvarea vieților oamenilor.
Sursa: evz.ro