Un mandat de ales în Parlamentul României aduce pentru un deputat sau senator nu doar o indemnizaţie lunară de peste 10.000 de lei, dar şi numeroase beneficii, de la cazare gratuită, alte sume pentru care nu trebuie să dea explicaţii sau paşaport diplomatic.
Fiecare parlamentar primeşte o indemnizaţie lunară care pleacă de la 11.000 de lei. În cazul în care un ales are o funcţie în conducerea unei comisii de specialiate sau în conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului poate duce la o indemnizaţie de până la 14.000 de lei. Conform Statutului deputaţilor şi senatorilor parlamentarii care nu au domiciliul în Bucureşti sau judeţul Ilfov primesc o diurnă de deplasare de 2% din indemnizaţia lunară brută pentru fiecare zi de muncă în Capitală. Aşadar, zilnic aleşii mai primesc aproximativ 400 de lei dacă se află la muncă. Încă aproximativ 10.000 de lei mai intră în conturile deputaţilor şi senatorilor lunar, în cazul în care nu au domiciliul în Bucureşti sau judeţul Ilfov, pentru a-şi plăti cazarea, fiind nevoie doar de o declaraţie pe propria răspundere. „ Deputatilor si senatorilor care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti sau judetul Ilfov li se acorda lunar, pe durata mandatului, pe baza de declaratie pe propria raspundere care reprezinta document justificativ, o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea chetuielilor de cazare în municipiul Bucuresti. Cuantumul sumei este stabilit prin hotarârea birourilor permanente reunite ale celor doua Camere, în functie de resursele bugetare, dar nu mai putin de jumatate din indemnizatia bruta a deputatului, respectiv al senatorului”, stipulează Statutul deputaţilor şi senatorilor. În ceea ce priveşte deplasarea acestora, deputaţii şi senatorii au gratuitate pe tren, iar pentru deplasările interne cu avionul au dreptul la o călătorie dus-întors pe săptămână. De asemenea, deputaţii şi senatorii au dreptul la o sumă forfetară care ar trebui să acopere birourile parlamentare din teritorii, adică salarii pentru angajaţi, chirii, utilităţi şi alte lucruri necesare pentru activitate. Suma forfetară are o valoare de o indemnizaţie şi jumătate brut pe lună, cee ace înseamnă că poate ajunge la peste 20.000 de lei. Dacă ne uităm la cheltuielile forfetare de la Camera Deputaţilor din luna septembrie, adică ultima lună pentru care sunt date disponibile, putem vedea de la deputaţi care au solicitat 5.000 de lei (în judeţul Ilfov) ca sumă forfetară până la aleşi care au solicitat 35.000 de lei (în judeţul Constanţa).
Nu în ultimul rând, aleşii din Parliament au dreptul la paşaport diplomatic şi le este plătit un abonament telefonic. Mai mult, deputaţii şi senatorii au asigurate transportul, cazarea şi diurna în cazul în care merg la evenimente internaţionale care au legătură cu munca lor.
Sursa: adevarul