Sancţiuni după accidente mortale la muncă

Accidentele mortale de munca se lasa cu sanctiuni penale. De acest lucru s-au convins reprezentantii a doua firme din municipiu, trimisi in judecata pentru ucidere din culpa. In ianuarie 2007, Dumitru Paviliuc de 48 de ani lucra pe un santier al societatii Hit AG, cand o grinda din metal, agatata de bratul macaralei, s-a prabusit peste el si l-a strivit. Gasiti responsabili de cele intamplate, pentru ca nu au luat masurile legale de securitate a muncii, Marcel Huma, Alexandru Rotariu si Constantin Rosu, responsabili in cadrul firmei, au fost trimisi in judecata de procurorii botosaneni si condamnati de Judecatoria Botosani la un an si opt luni inchisoare cu suspendare, in cazul primului, si respectiv un an inchisoare cu suspendare pentru ceilalti doi. In plus, cei trei au fost obligati si la plata unor daune fata de rudele celui decedat in suma de 51.600 de lei. „Sentinta nu este definitiva si am facut cu totii recurs la Tribunal, contestand toate capetele de acuzare”, a spus Marcel Huma.

Responsabili condamnati la inchisoare cu suspendare

Cealalta tragedie a avut loc pe 25 iulie 2007, cand botosaneanul Costica Budeanu, salariat al firmei Rotconi, a cazut de la aproximativ 12 metri si a murit. In urma anchetei, procurorii au dispus trimiterea in judecata a patronului Pamfil Rotaru, dar si a altor doi reprezentanti, Marian D. Andrioaiei si Ioan Gh. Matei, pentru ucidere din culpa prin neasigurarea masurilor de protectie a muncii. La final, magistratii Judecatoriei Botosani l-au condamnat pe Pamfil Rotaru la un an si jumatate inchisoare cu suspendare, pe Marian D. Andrioaie la un an inchisoare cu suspendare, in timp ce Ioan Gh. Matei a fost achitat. Toti au facut recurs, inclusiv procurorii, insa saptamana trecuta Tribunalul Botosani a mentinut sanctiunile, Ioan Gh. Matei fiind si el condamnat la un an de inchisoare cu suspendare.

In plus, despagubirile fata de rudele celui decedat au fost majorate la 14.000 de euro.

Regret cele intamplate si am toata compasiunea fata de familia victimei, insa nu e corect sa raspund pentru toate in conditiile in care am asigurat structura organizatorica pe toate compartimentele. Acest lucru a fost evidentiat si in raportul de expertiza insa, din cate se pare, nu s-a tinut cont de el, cum nu s-a tinut cont nici de faptul ca, pana la urma, a fost decizia victimei de a urca pe acea grinda neasigurata„, a declarat Pamfil Rotaru.

Nici aceasta hotarare nu este definitiva, putand fi atacata la Curtea de Apel Suceava.

Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *