Ţeapa cu tichete de masă ajunge la DNA

Escrocheria cu tichete de masa in urma careia sute de angajati si zeci de angajatori din judet au ramas pagubiti cu sute de mii de lei a ajuns in atentia procurorilor.

Tot scandalul a inceput la sfarsitul anului trecut, cand afacerea cu tichete Eurotiket a fost preluata de Edenred, insa fara datorii. De aici, prejudiciile s-au tinut lant. Unitatile comerciale care primeau aceste tichete au ramas cu sume de recuperat de la firma emitenta, in situatia in care noul proprietar a refuzat platile. Clientii au ramas doar cu niste hartii, in conditiile in care de la inceputul anului magazinele au refuzat primirea lor, iar angajatorii au ramas cu stocul de tichete achizitionate pe care nu le mai pot acorda angajatilor. Acum sperantele pagubitilor se leaga de magistrati, in sensul emiterii unor hotarari judecatoresti prin care sa oblige cumparatorul Eurotiket sa preia si debitele. Daca se va intampla acest lucru, retailerii isi vor primi banii, angajatorii vor scapa de stocul de tichete, iar salariatii le vor putea folosi la cumparaturi.

Eurotiket avea o retea de 3.000 de firme partenere, iar o mare parte au ramas pagubite, dupa ce nu au mai primit bani pe tichete.

Prejudiciul total estimat la nivelul tarii se ridica la aproape cinci milioane de euro.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMCR) a sesizat procurorii DNA, reclamand prejudiciul produs. Structura a semnalat in ianuarie ca preluarea Eurotiket de catre Edenred a avut loc pe fondul legislatiei care permite ca o firma ce opereaza cu hartii valorice sa-si inregistreze o cerere de dizolvare la Registrul Comertului fara o motivatie, fara bilant si fara lista de creditori.

„Denuntul AMRCR are in vedere actiunile cu potential caracter infractional ale Euroticket Company SRL (emitent de tichete valorice), care, prin modul subversiv de desfasurare a activitatii, a adus prejudicii materiale grave membrilor AMRCR, precum si altor companii si persoane fizice care au utilizat tichetele emise de compania in cauza”, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Printre membri asociatiei care sunt prezenti si pe piata locala se numara Dedeman si Kaufland.

Compania Edenred a anuntat la inceputul lunii ianuarie ca a cumparat Eurotiket, iar doua saptamani mai tarziu reprezentantii marilor retele din comert au reclamat ca Eurotiket si-a vandut afacerea, insa nu a achitat intreaga suma datorata retailerilor pe tichetele utilizate in magazine, iar firma a intrat in dizolvare.

Escrocherie ignorata de institutiile statului

Potrivit legii, tichetele valorice sunt bonuri folosite ca instrument de plata in centrele si unitatile alimentare care au incheiat contracte in acest scop cu unitatile emitente. Salariatii beneficiari pot utiliza tichetele numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare. 

Intr-o luna, poate fi utilizat maxim un numar de tichete egal cu cel al zilelor in care angajatul este prezent la lucru. De la 1 iulie, tichetele de masa sunt asimilate veniturilor salariale.

Desi acordarea tichetelor de masa este legiferata de stat, reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice au afirmat ca nu pot interveni intr-o relatie comerciala.

Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *