Un fost lucrător vamal de la Biroul Vamal Stânca a fost găsit nevinovat într-un dosar penal care se află află pe rolul instanțelor de mai bine de cinci ani. Este vorba de Aurel Popovici, față de care Curtea de Apel Suceava a dispus, marți, încetarea procesului penal în care era judecat sub aspectul infracţiunii de „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.
Decizia instanței din Suceava vine după ce, în același dosar, Aurel Popovici a primit, în 2017, o condamnare extrem de grea din partea magistraților Tribunalului Botoșani. Acesta a primit trei ani de închisoare cu suspendare, însă, pe lângă asta, ar fi trebuit să plătească statului o sumă uriașă, de 3,4 milioane de lei, plus penalități.
Acum, instanța superioară a decis încetarea procesului penal, însă a lăsat nesoluționată latura civilă, în care Finanțele Publice cer plata presupusului prejudiciu.
Aurel Popovici a fost trimis în judecată, în luna februarie a anului trecut, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu în formă continuată. El a fost acuzat că, în perioada aprilie- iunie 2014, în timp ce lucra ca şef de tură, ar fi permis intrarea în țară a peste 300.000 pachete de țigări produse în Republica Moldova. Practic, procurorii DNA au susținut că vameșul aderase la un grup infracțional specializat în contrabanda cu țigări.
Potrivit procurorilor, vameșul „în mod repetat nu şi-a îndeplinit cu intenţie, în mod corespunzător, atribuţiile de serviciu, referitor la efectuarea unor controale amănunţite asupra unor mijloace de transport care au tranzit Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe tura sa, cu toate că avea cunoştinţă ca în autoutilitare respective erau transportate importante cantităţi de ţigări, ascunse în locaşuri special confecţionate, simulând controale superficiale”.
Anchetatorii au stabilit că prejudiciul creat bugetului de stat este de peste 3,4 milioane de lei, pentru care ANAF, prin Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi s-a constituit parte civilă în dosar.
Solutia pe scurt: În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava şi de inculpatul Popovici Aurel împotriva sentinţei penale nr. 143 din data de 11 septembrie 2017 pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosar nr. 609/40/2017. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată şi, în rejudecare: În temeiul art. 396 alin. 6, art. 16 alin. 1 lit. i Cod procedură penală raportat la art. 4 din Protocol 7 al Conveţiei Europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, încetează procesul penal faţă de inculpatul Popovici Aurel, sub aspectul infracţiunii de „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, în formă continuată, prev. de art.132 din Legea nr.78/2000 rap. la art.297 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (2 acte materiale din datele de 5 aprilie 2014 şi 16 iunie 2014) (astfel cum încadrarea juridică a fost schimbată, prin încheierea din data de 7 august 2020 pronunţată de Curtea de Apel Suceava în dosar nr. 609/40/2017, din infracţiunea de „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin.1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin.1 cod penal şi art. 309 raportat la art. 183 Cod penal – (4 acte materiale din datele de 5 aprilie 2014, 17 aprilie 2014, 29 aprilie 2014 şi 16 iunie 2014). În temeiul art. 397 alin. 1, art. 25 alin. 5 Cod procedură penală, lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român – A.N.A.F. – prin Direcţiile Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi şi Iaşi, ultima reprezentată prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Botoşani, împotriva inculpatului Popovici Aurel. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penala, cheltuielile judiciare efectuate de stat în faza de urmărire penala, la judecata în primă instanţă şi la judecata în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 noiembrie 2020.