Funcţionari plătiţi cu premii ilegale

Unii angajati din primariile din judet si chiar Consiliul Judetean (CJ) s-au intrecut in sporuri si premii. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi intocmit ca urmare a controalelor de anul trecut, unele autoritati ale administratiei publice locale au hotarat plata unor drepturi salariale care nu sunt prevazute de actele normative cu putere de lege, dar care apar in contractele colective de munca. „Intrucat actele administrative emise de autoritatile administratiei publice locale nu au forta juridica superioara unor legi, auditorii publici externi au constatat ca, in acest context, au fost efectuate plati nelegale privind cheltuielile de personal estimate in suma de opt milioane de lei”, se arata in raport.   

Premii pe langa lege la Consiliul Judetean

Raportul Curtii de Conturi arata ca la Consiliul Judetean (CJ) s-au acordat premii in limita a 10% din cheltuielile cu salariile, in afara prevederilor legale. Suma platita in acest sens a fost de 196.000 de lei. De asemenea s-au mai acordat drepturi sociale pentru mentinerea sanatatii si securitatii muncii in cuantum de 133.000 de lei, spor de loialitate in valoare de 95.000 de lei, ajutoare de Paste 86.000 de lei, de Craciun 75.000 de lei, prima de vacanta 53.000 de lei.  

In cazul altor drepturi acordate, acestea au fost inregistrate ca plati pentru bunuri si servicii, lucru ilegal. Mai exact, este vorba despre 300 de lei pe an pentru o tinuta decenta, achitandu-se 34.000 de lei.

La CJ, personalul contractual din aparatul de specialitate a incasat drepturi de protectie si prevenire pentru sanatate si securitate in munca pentru care s-au platit 366.000 de lei, iar personalul din cadrul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri a primit 75.000 de lei.

Reprezentantii Consiliului Judetean nu au fost de acord cu decizia reprezentantilor Curtii de Conturi si au contestat in instanta constatarile efectuate.

Salarii marite nejustificat la Protectia Copilului

 a cel mai mare angajator al judetului, respectiv Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, s-au acordat cele mai multe sporuri considerate nelegale. Astfel, s-au acordat spor de fidelitate intre cinci si 15% din salariul de baza, fiind achitata o suma de un milion lei, spor pentru munca nenormata de 15%, in suma de 494.411 de lei, spor de dispozitiv in cuantum de 25%, in suma de 484.000 de lei, spor de confidentialitate de 15%, in valoare de 231.000 de  lei, spor de stabilitate in functie publica, 3% din salariul de baza si spor pentru fiecare an vechime, pentru care s-au cheltuit 128.000 de lei.      

Val de nereguli si la primarii

In comuna Todireni, Primaria nici macar nu s-a mai chinuit sa acorde sporuri, ci pur si simplu le-a dat salariatilor avansuri la salarii in valoare de 20.000 de lei care ulterior nu au mai fost recuperate si tichete cadou in valoare de 15.000 de lei care nu au fost impozitate. Primarul Petru Toma a precizat ca s-au produs niste erori si au fost acordate in mode gresit respectivele drepturi, insa dupa recomandarile inspectorilor a inceput sa remedieze problema retinand din salarii angajatilor. „Se fac retineri pe statele de plata in limitele prevazute de lege. A fost un calcul gresit la vremea respectiva” a declarat Petru Toma.

Primaria a mai acordat si premii peste limitele prevazute de lege pentru functionarii publici, in cuantum de 17.000 de lei. Astfel de premii s-au acordat si la primariile Mihai Eminescu (33.000 de lei) si Pomarla (27.000 de lei).

56.000 de lei au fost acordati pentru suplimentul postului si suplimentul treptei de salarizare. Acelasi drept s-a acordat ilegal si la primaria Leorda, unde s-au cheltuit 50.000 de lei, Roma cu 45.000 de lei, Mihaileni cu 37.000 de lei, Nicseni cu 25.000 de lei si Cordareni cu 21.000 de lei 

Contestatii depuse de sefii institutiilor

In cazul orasului Flamanzi neregulile contestate au fost pe mai multe planuri, in sensul ca pe langa sporurile ilegale constatate s-au raportat si salarii de baza mai mari decat cele prevazute de lege. Astfel, angajatii Unitatii medico-sociale au primit sporuri pe langa lege in cuantum de 99.000 de lei, reprezentand prima de stabilitate, in timp ce consilierii juridici si secretarul orasului au incasat spor de confidentialitate si de mobilitate in cuantum de 50% din salariu, ceea ce a insemnat plata a 51.000 de lei. Angajatii serviciului voluntar pentru situatii de urgenta au primit spor de dispozitiv in cuantum de 25% din salariul de baza, sumele ajungand la 47.000 de lei. In privinta angajatilor cabinetului primarului s-a constatat ca s-au acordat salarii mai mari decat limita prevazuta de lege, suma ajungand la 29.000 de lei.

Conducerea primariei a precizat ca a contestat raportul la Curtea de Conturi Bucuresti si in prezent asteapta un raspuns urmand ca in functie de acesta sa ia deciziile care se cuvin.

In cazul a 20 de unitati administrativ-teritoriale s-a stabilit eronat plata unor drepturi salariale peste cuantum legal, prejudiciul fiind de 181.000 de lei.

Printre administratiile in neregula figureaza si cea din municipiul Botosani. Mai exact, conducerea primariei, formata din primar si doi viceprimari, a incasat drepturi de protectie si prevenire pentru sanatate si securitate in munca in cuantum de 25 lei pe zi, intr-un an suma ajungand in total la 30.465 lei, iar la nivelul intregii institutii suma s-a ridicat la 550.000 lei. „Am contestat in instanta raportul, instanta a suspendat punerea in executare a deciziei Curtii de Conturi si urmeaza sa dea o solutie. Daca o sa decida sa inapoiem banii o vom face”, a declarat primarul Catalin Flutur.

Primarul a explicat ca in conditiile in care toti angajatii beneficiaza de aceleasi conditii de munca s-a considerat ca toti, inclusiv el si cei doi viceprimari ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi. Mai mult decat atat, specialistii primariei care au reprezentat institutia in instanta au invocat principiile legislative referitoare la nediscriminarea angajatilor.

Totusi, dupa controlul Curtii de Conturi, primaria a sistat acordarea acestui drept.

Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *