Profesorii au cerut la mitingul de luni închiderea şcolilor

Profesorii la protest
"Panoul rusinii" prezentat de profesori la protestul de luni

Profesorii botoşăneni au cerut închiderea şcolilor, dacă Guvernul nu are bani pentru achitarea integrală a salariilor. „Ne-aţi păcălit, bani nu am primit!”, „Jos Funeriu!”, „Respectaţi legea!”, „Să închidă şcolile!”, „Mincinoşii”, au strigat cele aproape 200 de cadre didactice care au participat, luni, la mitingul din faţa Prefecturii. Aceştia au venit şi cu o pancardă pe care scria „Lista ruşinii”, pe care erau postate fotografiile inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ada Macovei, cea a primarului Cătălin Flutur, dar şi a ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.

Profesorii au anunţat că nu vor intra la ore decât în cazul în care îşi vor primi lefurile şi cu acea majorare de 33%. Reprezentanţii celor două sindicate din învăţământ au mers, luni, din nou la prefectul Cristian Roman pentru a purta discuţii pe marginea salariilor. Concret, sindicaliştii doresc  ca procentul de 33%, care nu a fost inclus acum în salariu, să le fie dat la începutul lunii aprilie şi au făcut această propunere prefectulului. Tot luni, reprezentanţii celor două sindicate au purtat o discuţie şi cu conducerea Direcţiei de Finanţe şi au dorit să vorbească din nou cu primarul Cătălin Flutur, însă cu acesta din urmă nu au mai reuşit.

Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerulul Finanţelor Publice fonduri necesare acoperirii cheltuielilor de personal doar la vechea salarizare, nu cu 33% mărite salariile. Am atenţionat colegii directori că trebuie să întocmească statele de plată în mod corect, cu salarii mărite cu 33% şi nu după indicaţiile preţioase precum că trebuie să se încadreze în limita cheltuielilor bugetare, a fondurilor existente. O delegaţie formată din reprezentanţi ai ambelor sindicate se află în faţa Ministerului Educaţiei, pentru a protesta şi acolo, dar şi pentru a cere Ministerului să se aloce fonduri pentru întreg anul şcolar, să nu se ajungă în situaţia în care vin concediile de odihnă şi nu sunt bani”, a precizat Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Botoşani.

Maria Ţiprigan a afirmat că reprezentanţii Direcţiei de Finanţe au motivat că banii au fost daţi în şcoli pentru plata salariilor.

Ni s-au spus că au fost alocaţi acum, de la Bucureşti, 4,4 miliarde lei şi cu cei 10 miliarde lei care erau în prima fază pentru salarii şi că au mai făcut economii prin tăierea zilelor de protest şi cu toate aceste sume şcolile să dea atât cât au. Acest lucru nu l-am acceptat şi am propus din trimestrul II să se ia banii şi să se dea salariile normale pentru februarie şi martie. Am cerut să ne dea Finanţele, Prefectura şi Primăria scris că dau salariile normal, pe Legea 330, pe formula pe care noi am propus-o ca şi soluţie, pentru a intra în normalitate„, a precizat Maria Ţiprigan.

One thought on “Profesorii au cerut la mitingul de luni închiderea şcolilor

  1. Tanti Tzipri, mata si cu profesorii refuzati sa intelegeti ca banii din februarie au fost dati ante-data in buzunarele profesorilor care au primit salarii majorate pt decembrie si ianuarie cu 33%. Era logic ca la un moment dat banii or sa se termine, deoarece alimentarile s-au facut si dupa muschii finantelor si dupa calculele facute la costul per-capita,care se dovedeste pagubos pentru toate unitatile de invatamant, fie mari, ffie mici. Si atunci? Aduceti voi sindicatele bani si impartiti-i cum vreti ca sa fie lumea multumita. In rest, numai de bine. Doar ca pt iunie, iulie, august, octombrie, noiembrie si decembrie 2011 n-or sa fie bani de salarizare, la un buget calculat in noiembrie anul trecut, parcelat de Finante dupa bunul plac si avand in vedere ca or sa mai apara inca multe hotarari judecatoresti in favoarea unor profesori. ADIO! DA-TI DEMISIA COCOANA CU CLONTUL MARE SI CREIERUL NETED!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *