Părintele Varlaam, stareţul Mănăstirii Partoş din judeţul Timiş, în vârstă de 42 de ani, a decedat în noaptea de luni spre marţi, după 18 zile de luptă cu virusul SARS CoV-2, anunţul fiind făcut pe pagina de Facebook a mănăstirii în care acesta slujea. Părintele Varlaam s-a stins din viaţă la vârsta de 42 de ani, în secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, după ce în data de 15 octombrie a fost depistat cu COVID-19.
”De astăzi, inima iubitoare a părintelui stareţ Varlaam bate în veşnicie, lângă inima Celui pe care l-a iubit din veşnicie şi pentru veşnicie. De astăzi s-a întors Acasă, unde mereu a trăit cu inima, deşi s-a dăruit în întregime oamenilor. După 18 zile de luptă cu virusul SARS-COV2, Padre s-a mutat la Domnul. Chip al bunătăţii infinite, al iubirii jertfelnice şi al slujirii tuturor, Padre este de astăzi rugător neobosit în ceruri şi, aşa cum mereu le-a promis ucenicilor săi, de astăzi îi aşteaptă la poarta veşniciei. Omul-lumină, omul-bucurie, omul pentru care iubirea era modul de viaţă îşi linişteşte acum inima în iubirea Tatălui, iubire pe care fiecare om care l-a întâlnit a putut să o vadă în ochii săi. Omul în ai cărui ochi puteai să vezi o adiere a veşniciei, omul a cărui rugăciune te purta prin durerile vieţii, omul al cărui cuvânt zidea inimi”, au transmis reprezentanţii Mănăstirii Partoş.
Părintele Varlaam şi-a dedicat viaţa copiilor, bătrânilor şi sărmanilor. Timp de 12 ani, cât a slujit la Mănăstirea Partoş, a creat, pentru copii un after school, a deschis o cantină unde copiii au fost hrăniţi după ce s-au întors de la şcoală, dar care livra mâncare şi oamenilor sărmani din satul Partoş. Tot el a înfiinţat un Centru de zi pentru vârstnici, dar şi pentru copii, unde au avut loc diverse activităţi.
”Viaţa sa a fost o Liturghie a slujirii aproapelui, o Liturghie a crucii în ultimele săptămâni şi astăzi a biruinţei în veşnicie. În 14 ani de preoţie şi 12 ani de slujire ca stareţ a ars mereu pentru cei din jur, ca o lumină în bezna lumii, luminând prin faptă şi cuvânt, dăruindu-se tuturor cu iubire şi jertfelnicie. Existenţa sa este privilegiul nostru! De astăzi lumea îl va cunoaşte prin cuvântul său dăruit „cu timp şi fără timp”, de astăzi îl vom privi tainic într-o icoană a inimilor noastre. Acasă pentru el a fost mereu Cerul şi neliniştit a fost sufletul său până nu s-a întors la Domnul său cel adorat. „Totul Lui şi totul spre slava Lui”, aşa a trăit Padre fiecare zi de zidire a sufletelor, aşa a readus la viaţă casa Sfântului Iosif, aşteptându-i mereu în prag pe cei flămânzi, pe cei bolnavi şi suferinzi, pe cei pe care viaţa i-a încercat”, mai scrie pe pagina de Facebook a Mănăstirii Partoş.
Părintele Varlaam a organizat, la Partoş, festivaluri de muzică sacră sau populară, iar pe scena Căminului Cultural din acest sat au avut loc piese de teatru susţinute de actori ai Teatrului Naţional Timişoara.
Sursa: news.ro