Mihaela Marcu este o femeie de afaceri din Botoșani, care conduce cu o mână de fier firma Star Internațional, din domeniul construcțiilor. Aceasta este și președinte al Patronatului Județean al Femeilor de Afaceri IMM Botoșani.
„În acest sector, cu precădere destinat bărbaților, trebuie să perseverezi, să te folosești de intuiția feminină, să te autodepășești în fiecare moment în aceste condiții de criză financiară, a forței de muncă și, de ce nu, a valorilor morale.”, spune Mihaela.
Potrivit News National, Mihaela Marcu a învățat să aibă încredere în forța proprie, sa-și asculte vocea și să se bizuiască pe ea. Nicidată nu s-a comparat cu alte persoane, niciodată nu a cerut permisiunea de a iubi, de a învăța, de a călători. A făcut și face mult voluntariat pentru binele comunității locale iar Patronatul pe care îl conduce este afiliat Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF. Pe scurt, am întalnit în Mihaela Marcu prototipul unei femei active, independente, voluntare și care preferă să spună întotdeauna adevărul, oricât de dureros ar fi. Și, deși conduce cu mână de fier o afacere într-un domeniu destinat cu precădere bărbaților, Mihaela poartă rochițe și încalță pantofi cu toc atunci când merge pe șantier. Într-un interviu pentru News Național, aceasta a vorbit despre perioada grea din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
„Într-adevăr, traversăm o perioadă destul de grea. Am fost și suntem încă în stare de șoc pentru că nu știm cum se va termina, avem doar speranța că va fi bine. Cazurile de Covid -19 există și la noi și sunt alarmante, restricțiile impuse ne limitează foarte mult. Le respectăm și încercăm să ne descurcăm și să ne obișnuim cu acest mod de viață. Este o vorbă: românul se adaptează repede la orice situație. Este flexibil în gândire și acționează în consecință. În ceea ce mă privește, cred că cel mai bun lucru a fost că am acceptat situația și nu am intrat în panică. Am reușit să realizez acel echilibru interior care-ți dă forța necesară să faci saltul de la rutină spre schimbare. Din experiență am învățat că, în orice lucru ți se întâmplă, există și o parte pozitivă. Am analizat, am căutat și am găsit acea pozitivitate în a continua activitatea firmei STAR INTERNAȚIONAL pe care o conduc de foarte mulți ani. Am revizuit și am stabilit o nouă listă a priorităților și am luat decizii pe care, în condiții normale, nu le-aș fi materializat. În situații limită, trebuie să dai dovadă de mare flexibilitate și să ai încredere că ceea ce faci este bine, iar cel mai important lucru din punctul meu de vedere este faptul că Dumnezeu merge de mână cu oamenii puternici. Motivația de a continua mi-o insuflă și cei doi copii, Ștefan și Iustin, doi adolescenți minunati, responsabili la cei 17 ani, respectiv 13 ani, care s-au maturizat prea devreme. Cele mai fericite momente din viața mea sunt cele petrecute cu ei, chiar dacă sunt puține. În această perioadă pandemică am avut momente când am văzut Lumina în Întuneric și am crezut, cu tărie, că rezolv ceea ce mi-am propus. Iată că, acest virus are și o parte bună! M-a făcut să devin mai puternică și mult mai inventivă”, spune femeia de afaceri.
Firma sa are ca obiect principal de activitate comercializarea materialelor de construcții.
„Am dezvoltat activitatea intrând pe piața imobiliară cu lucrări de amenajări interioare și exterioare. Suntem în discuții, în diverse stadii de acceptare, cu firmele de consultanță în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile. Acestea sunt doar câteva din pârghiile pe care le-am folosit să redresez activitatea generală a societății noastre. Însă reușita ține și de calitatea oamenilor cu care colaborez și cărora le mulțumesc pentru altruismul de care au dat dovadă”, spune Mihaela pentru sursa citată.
Totodată, ea a declarat că nu sunt suficienți specialiști în acest domeniu de activitate, majoritatea au plecat din țară și se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat.
„Nu găsim zidari, faianțari, tâmplari și lucrările trebuie executate la o bună calitate, altfel pierzi clientul. Ne descurcăm greu și încercăm să evoluăm de la o etapă la alta, în primul rând, noi, ca oameni. Având în vedere situația cu care se confruntă toți constructorii, implicit și eu, am în proiect să inițiez, cu ajutorul CONAF, o serie de cursuri de calificare pentru meseriile care se caută pe piața muncii. Voi purta discuții cu antreprenorii din județul Botoșani, vom stabili noi modalități de colaborare în vederea susținerii reciproce și vom solicita oficialităților locale sprijin în vedea susținerii inițiativelor private. Fac aici o paranteză și vreau să fac cunoscut faptul că noi, agenții economici, ne implicăm în susținerea diverselor activități culturale, știut fiind faptul că Botoșaniul este un oraș cultural. Nu poți să nu vibrezi când este vorba despre Eminescu, Enescu, Iorga sau Luchian, cei patru stâlpi pe care se sprijină întreaga spiritualitate românească, și să nu răspunzi solicitărilor organizatorilor de astfel de manifestări care mențin trează viața spirituală a locului”, spune femeia de afaceri.