Numărul cooperativelor agricole din România a trecut de 1.500 anul trecut, unele dintre ele fiind formate din ferme cu suprafeţe mici, de până în zece hectare. Cooperativele Agri Baza Siloz Cereal Grup, Agrofarm Turia sau Mostiştea Grain sunt numai câteva exemple din sutele care există, ce au membri cu 5, 6, 7 sau 10 hectare în proprietate, scrie zf.ro.
„Suntem 35 de membri acum şi avem în total 6.500 de hectare. Până la finalul anului vom fi 50 sau 80 de membri, dar suprafaţa nu va creşte concomitent cu numărul lor, pentru că noi intenţionăm să deschidem larg porţile pentru micii fermieri, care sunt vitregiţi. Chiar şi în prezent avem multe persoane fizice în cooperativă cu suprafeţe de 5, 6 sau 7 hectare“, povesteşte Nicu Temciuc, unul dintre administratorii cooperativei agricole Agri Baza Siloz Cereal Grup, din judeţul Botoşani.
El susţine că au obţinut discounturi la achiziţia de inputuri agricole, au reuşit să negocieze vânzarea cerealelor la un preţ mai bun şi conform legislaţiei actuale au anumite facilităţi, precum scutirea de plata impozitului pe venit, şi este în dezbatere parlamentară un nou proiect de lege privind scutirea cooperativelor agricole de la plata impozitului pe clădirile şi terenurile utilizate.
„Prin asociere, mai mulţi fermieri mici ajung la un randament la fel de bun ca un fermier mare. Pentru cei cu suprafeţe mici asocierea înseamnă agricultură performantă. Ne asociem să devenim performanţi, să avem acces mai uşor la utilaje performante, să cumulăm terenurile, astfel încât să lucrăm mai eficient parcele mai mari. De unul singur este de cinci ori mai greu să faci o investiţie“, spun reprezentanţii cooperativei agricole Mostiştea Grain, din localitatea Fundulea, judeţul Călăraşi.