Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani închide încă un centru de plasament. Este vorba de Centrul de plasament ”Sf. Nicolae” din Trușești, care va fi închis în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. Obiectivul proiectului îl constituie creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale prin dezvoltarea infrastructurii sociale din județul Botoșani. Realizarea obiectivului va duce la dezinstituționalizarea copiilor protejați din centrul de plasament din Trușești și dezvoltarea de servicii sociale alternative.
”Este un proiect pe care nu l-am așteptat doar noi, salariații DGASPC, este un proiect pe care l-au așteptat și copiii din aceste centre rezidențiale, stil clasic, pe modelul vechi, pe capacitate mare. Și dorința lor este să se dezvolte într-un mediu familial, într-o structură de asistență socială cât mai apropiată de modelul familial, care să le permită să intervină în programul de zi cu zi. Nu că în centrele vechi nu s-ar fi permis, dar e altceva când lucrezi cu 10-12 copii și altceva când ai 50-60 de copii”, a declarat Irina-Maria Mihalachi, manager de proiect.
Astfel, cei 28 de copii instituționalizați vor locui în două case de tip familial, dotate cu câte cinci dormitoare, bucătărie, 5 băi, living. De asemenea, va fi amenjat un spațiu de joacă. Fiecare casă va asigura cazarea a 12 copii, băieți și fete de vârstă școlară. pe lângă cazare, acești copii vor primi hrană, îmbrăcăminte, asistență medicală, educare, consiliere, socializare și petrecere a timpului liber, etc. Tot în cadrul proiectului va fi realizat un centru de zi pentru deprinderi de viață independentă ”Sf.Nicolae”. Acesta va funcționa într-o clădire a unei foste școli, care va fi reabilitată și dotată în totalitate. Capacitatea centrului este de 30 de copii.
Valoarea proiectului de închidere a centrului este de 3,6 milioane lei. La lansarea proiectului a participat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean și Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică Botoșani.