Șefa Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Botoșani, Valentina Morcov, a reușit să învingă coronavirusul, după ce a luat infecția chiar de la pacienții pe care îi îngrijea. Aceasta a povestit, în cadrul emisiunii Realități botoșănene, că virusul a afectat-o foarte mult chiar dacă aceasta nu avea comorbidități și nici vârsta de risc. Cu tratament a reușit să se vindece. Aceasta a transmis și un mesaj pentru cei care nu cred în existența acestui virus COVID-19:
„Să ia contactul cu o persoană care a trecut prin boală, că mai nou sunt persoane care se tem să intre în contact cu un pacient de COVID și să îl întrebe cum a fost. Nu pot să-l invit în spital să vadă cum este, dar să întrebe un pacient care a stat o săptămână- două cu mască de oxigen, cum a fost”
Valentina Morcov consideră că oamenii se cred invincibili și cei mai mulți se gândesc că indiferent de s-ar infecta o să se vindece.
„Mă gândesc că se cred invincibili sau cred în acele voci care spun că e doar o răceală, am spus, sunt voci destul de sonore care zic: e o răceală, doar o răceală, și preferă să îi creadă pe aceia. O dată ce suferă din punct de vedere economic, nu mai gândesc, cred eu, corect. Fiecare se gândește la buzunarul lui”,spune medicul, care a precizat că 85% fac forme ori asimptomatice ori usoare, dar cei 15% necesită spitalizare.
„Nu suntem invincibili. Dacă îl vedem pe unul că a făcut o formă ușoară, a fost norocos!”, a spus doctorul.
Valentina Morcov susține că mulți dintre cei bolnavi ajung la spital foarte târziu. Aceasta a dat exemplul regretatului preot Constantin Muha care a mers la spital abia după o săptămână după ce s-a îmbolnăvit. Șefa Secției de Bolin Infecțioase susține că oamenii trebuie să păstreze cu strictețe măsurile de prevenire: să poarte mască, să se spele pe mâini, să evite contactul fizic cu alte persoane, iar cei care știu că au și alte boli și sunt în categoria de risc, la apariția unor simptome asemănătoare răcelii să se prezinte la medic pentru realizarea testului COVID. În ceea ce îi privește pe cei care nu sunt în categoria de risc, dacă au simptome specifice răcelii, să se izoleze câteva zile.