Pompierii botoșăneani atrag atenția asupra pericolului din bucătărie. „Și de această dată fumul provine de la o cratiță cu mâncare uitată pe foc!” –
este informația transmisă, cel puțin o dată pe lună, de salvatorii botoșăneni.
Împrejurările în care s-au produs evenimentele par trase la indigo.
Protagoniștii acestor întâmplări sunt fie prea obosiți și adorm înainte de a termina de gătit/încălzit mâncarea, fie neatenți și părăsesc locuința înainte să scoată din funcțiune mijloacele de preparare a hranei. Mulți se trezesc când simt miros de fum. Alții, când aud bătăi în ușă. Dar, sunt și câțiva care au fost treziți chiar de pompierii chemați în sprijin de vecini.
Au existat și evenimente cu deznodământ tragic. La sfârșitul lunii ianuarie, un bărbat în vârstă de 57 ani, din comuna Lunca, și-a pierdut viața după ce a pus mâncarea pe foc și a adormit. Bărbatul locuia singur, într-o casă izolată. Când un astfel de incident se întâmplă într-un bloc de locuințe, de suferit au și vecinii.
Pentru a nu ajunge personajul principal într-o astfel de întâmplare, pompierii recomandă să supravegheați pe timpul funcţionării aparatele de pregătire a hranei. Doar așa puteți preveni tragedii sau să nu vă „îndatorați” vecinilor.
Și dacă, se întâmplă, ca tigaia de pe aragaz să ia foc, „NU TURNAȚI APĂ!”
Opriți alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/mașinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteți să o faceți în siguranță ) și lăsați-o să se răcească.
NU aruncați tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie!
Stingeți tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
Dacă nu reușiți să stingeți incendiul, iar acesta se extinde, evacuați persoanele din apartament, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112 pentru interveneția pompierilor.