Botoșănenii care au păstrat tradiția, în ciuda recomandărilor, și au mers în ziua de 14 octombrie la Iași, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, s-au confruntat cu opreliști înainte de a ajunge la raclă. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de a permite doar persoanelor din Iași să meargă să se închine nu a fost respectată de credincioși, care au forțat intrarea și au mers să se închine la baldachinul din curtea mitropoliei.
Zeci de persoane au rupt cordonul de jandarmi și au ajuns la racla Cuvioasei, ceea ce a făcut să fie trecută cu vederea decizia autorităților de a nu permite intrarea.
Un botoșănean care a mers la sfintele moaște ne-a povestit cum a reușit să ajungă la raclă:
„Dar pe timpul zilei au lasat sa intre oamenii atunci cand a venit acea avocata si ulterior cica primise acceptul din partea ISU si al mitropoliei si autoritatilor sa lase sa intre toti oamenii indiferent de judet/oras …dar asta a fost valabil pana la ora 19:00, cand s-a schimbat tura la jandarmi. Dupa ora 19:00 au zis jandarmii ca au primit nu stiu ce hotarare de consiliu local si nu au voie sa intre decat cei din Iasi. Ba chiar a venit un preot /reprezentant al Mitropoliei si ne-a zis ca a fost anuntat de mai marii reprezentanti ai Inspectoratului pentru situatii de urgenta sa nu lase pe nimeni in nafara de cei din Iasi. Asta se intampla pe la ora 23:00 si lumea a inceput sa se revolte ca ei au stiut ca initial se poate intra si ca au intrat oameni cu avocata Sosoaca si de aceea s-au si pornit de la Focsani, Galati, Suceava etc, dar cand am ajuns aici nu ne lasau. Si am vorbit in particular cu un jandarm si i-am zis daca exista vreo sansa macar dupa ora 00:00 sa intram si a zis ca sub nici o forma nu vom intra. Nici morti, asa s-a si exprimat unei doamne un jandarm de la Dialog. Erau maici, preoti si nici macar pe acestia nu-i lasa sa intre…iar intre orele 22:00-23;00 ei au mutat racla sfintei din baldachin, au dus-o inauntru in Catedrala. Și pelerinii au asteptat, cei ce erau in curte la rand, cei din Iasi. Intre timp lumea ii implora pe jandarmi sa-i lase sa intre, aveau copii, ii rugau macar sa-i duca pe copii la racla si sa-i aduca inapoi, dar nimic, erau de neinduplecat. La un moment dat, o femeie din Constanta cu tupeu a fortat gardul de protectie si a dat sa intre peste jandarmi zicand: Ia sa vad ce-mi faceti? ma arestati? Cum nu am voie? În baza carei legi imi interziceti?..etc etc ..-a fortat intrarea sa intre si jandarmii s-au regrupat sa o impiedice si astfel s-a creat o disimulare si eu impreuna cu multi alti pelerini am intrat pe scena unde in timpul zilei a avut loc slujba si am sarit in curtea manastirii practic peste scena, prin acea gradina din curtea catedralei si atunci jandarmii nu au avut timp sa se grupeze sa ne tina piept, s-au opus cat au putut, dar nu au avut cum sa ne opreasca ca s-au regrupat greu. De aici totul a revenit la normal, noi toti am stat distantati, ne-am rugat, a mers super rapid si safe! Dadeau masti, dezinfectanti celor ce nu aveau ..si totul a fost normal cum trebuia sa fie de la inceput. Daca nu se opuneau si ne lasau cate 5 cate 10 de la ora 19 pana la 22:00 fara sa trebuiasca să spargem randurile jandarmilor totul ar fi fost mai rapid, mai frumos si civilizat”.
” Ii implora lumea pe jandarmi” se va transforma in ‘ ii implora lumea pe doctori’! Curand, foarte curand, acesti simple-minded people vor intelege ca popii sunt o parte a problemei, nu a solutiei!
Selectia naturala are treaba zilele acestea…
Nu era problema să lase populația să intre sau nu, era problema expunerii pelerinilor (și nu numai) pe parcursul întregii deplasări: aglomerație, nerespectarea distanței, lipsa igienei mâinilor și a feței. Cei care nu au auto propriu circulă cu transportul în comun, flămânzii intră în magazine să cumpere mâncare (și eventual transmit virusul și angajaților), cei obosiți sau neatenți se sprijină de obiectele din preajmă, cei care sunt împotriva măștii de protecție o poartă doar sub ochii autorităților, unii o poartă incorect, și poate …multe altele! Părerea mea este că ortodocșii nu ar fi trebuit să se transforme în călcători de lege. Totul pare acum cusut cu diverse culori ale aței, mulți se rătăcesc sau sunt rătăciți de mult. Biserici sunt peste tot, rugăciunea către Sfânta Paraschiva ajunge la ea de oriunde, așa că nu înțeleg faptele lor. Prin analogie cu Mântuitorul, ar trebui să considerăm că trebuie să ne rugăm tot timpul doar pe dealul Golgotei, ceea ce este fals, căci Dumnezeu este pretutindeni (ex. Sfântul Vasile cel Mare nu se temea nici de surghiun, în ciuda amenințărilor).