Candidatul PNL la Primăria municipiului Botoșani, actualul primar Cătălin Flutur, a anunțat că va contesta în instanță rezultatul la alegerile locale de duminică. Flutur a vorbit într-o conferință de presă de o presupusă fraudă, dar și de ”lucruri neconforme” în ceea ce privește derularea procesului electoral. Acesta susține că a câștigat în 45 de secții de votare din municipiul Botoșani, pe când contracandidatul său de la PSD, Cosmin Andrei, a câștigat doar în 39 de secții, de aceea nu înțelege rezultatul final. Mai mult, Flutur susține că inițial a fost o diferență de 16 voturi între el și candidatul PSD, iar acum s-a ajuns la 14 voturi. Candidatul PNL a depus mai multe contestații la Biroul Electoral de Circumscripție Municipal.
”Știm cu toții că au fost niște lucruri neconforme, deocamdată le spun doar neconforme, niște lucruri care s-au întâmplat și care ne-au ridicat mari semne de întrebare vizavi de cum a decurs procesul electoral. Dacă nu aveam indicii foarte clare că s-au întâmplat aceste lucruri doar în defavoarea unui candidat, probail nici nu aș mai fi făcut niciun demers, dar am indicii foarte clare că lucrurile nu au fost corecte. Mă refer doar la scorul primarului Cătălin Flutur. Din 85 de secții de votare am câștigat 45. într- singură secție a fost egalitate. Contracandidatul meu a câștigat în 39 secții . Logic, mi-au pus o întrebare: de ce. unde am greșit și ce s-a întâmplat, pentru că diferența era de 16 voturi, acum am ajuns undeva la 14 voturi. Am indicii foarte clare că ceva nu a fost în regulă. Și am să spun ce nu a fost în regulă. Peste 200 de procese verbale care au venit din secțiile de votare nu au fost corecte și au fost modificate doar prin decizia și semnătura președintelui Biroului electoral municipal. Unele erau de formă, altele erau clar de fond”, a declarat Cătălin Flutur.
Primarul a cerut reverificarea buletinelor de vot și renumărarea voturilor pentru Secțiie de votare 1-85, reverificare buletinelor de vot considerate ca fiind nule din aceleași secții de votare.
Acesta a adus și documente pe care le-a prezentat în conferința de presă.
”Putem să acceptăm victorie sau înfrângere, dar nu o să putem să acceptăm niciodată că o victorie sau o înfrângere s-a făcut printr-o presupusă fraudă sau pe o greșeală de management electoral a partidelor politice. Cel mai corect lucru este ca adevărul să iasă la iveală și rezultatul să fie cel adevărat. Făcând aceste contestații există și varianta ca contracandidatul meu să obțină mai multe voturi, dar măcar suntem toți cu inima împăcată că procesul electoral a fost corect. Așa cum există după indicii și o posibilă fraudă electorală care poate să schimbe câștigătorul alegerilor pe municipiul Botoșani, Dacă erau 200-400 voturi, nici nu ne puneam această problemă. Când vorbim, de voturi: unul, două, cinci înseamnă altceva”, a precizat Cătălin Flutur.
Flutur a spus că în cazul în care contestațiile depuse vor fi respinse, va merge pe calea instanței de judecată.
”Dacă aceste contestaţii vor fi respinse, este logic, atâta timp cât am indicii, vom apela la următoarea cale de atac, care este Judecătoria, nu BEJ (n.r.- Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean). Deocamdată, am discutat despre lucrurile normale, civile, dar avem indicii şi pentru o serie de fraude care se pot duce în penal. Vom merge în penal pentru cei care din greşeală, iar greşeala nu scuză penalul, sau deliberat au greşit„, a mai spus Cătălin Flutur.