Unul dintre cei mai apreciați preoți din Botoșani, Ioan Chirvasă, a transmis o serie de învățături credincioșilor despre cum ar trebui să se comporte în două situații distincte. Potrivit acestuia, postul nu ar trebui să fie un motiv de laudă, iar într-o discuție despre credință și biserică ar trebui să ne implicăm numai dacă avem argumente solide, dar fără a intra în polemică.
Iată mesajul părintelui:
“ CUM FACEM ?” Iată două situații cam dificile:1)suntem uneori invitați la diferite evenimente în zile de post, iar după programul evenimentului respectiv urmează și o gustare. Pe masă nu e nimic de post. Sau ,
2)la serviciu, surprindem , între doi colegi,o discuție pe teme de Religie , în care , pornind de la un caz mediatizat, se critică biserica sau chiar se ia numele Domnului în deșert. Noi, ca și creștini, cum ar trebui să procedăm? Cum facem? Unii, consideră că ar fi mai bine să nu mergi, pentru a nu fi nevoit să încalci postul .Dacă, poți să lipsești, fă-o, iar dacă trebuie să mergi, du-te dar nu încălca postul, indiferent ce vor crede ceilalți despre tine. Dacă e ceva de post pe masă, mănâncă, dacă nu, în mod politicos îți ceri scuze, spunând că e zi de post, iar data viitoare, cu siguranță vei găsi și mâncare de post pe masă. Nu ne afișăm cu postul, dar nici nu facem compromisul. Referitor la a doua chestiune ,cea a implicării într-o discuție ce vizează credința și biserica, să reținem cuvântul Înțeleptului Solomon:” Este timp să taci și este timp să vorbești.” Dacă te simți pregătit, implică-te și vorbește, iar dacă nu, e mai bine să te retragi. Sau, poți propune să discutați problema, fiind și o persoană avizată de față. Deci, trebuie să fim înțelepți, să știm când vorbim și când tăcem. Argumentele pe care le aducem trebuie să fie sustenabile și să avem o manieră elegantă în discuție”, spune preotul.