Medicul Oana Arhip, din cadrul Spitalului Județean Botoșani, a lansat un apel către toți părinții să își învețe copiii să se protejeze atât la școală, cât și pe drum astfel încât să nu fie transmis virusul COVID-19. Oana Arhip îndeamnă la raționament și echilibru și susține că, în continuare, masca, păstrarea distanței, dar și spălatul chiar excesiv pe mâini ajută foarte mult în lupta împotriva coronavirusului.
„Începutul acestui an școlar se prea aseamănă in multe privințe cu ce am trecut in domeniul sanitar in lunile martie și aprilie…ce vremuri!!! tuturor ne era atât de frica încât ne întrebam dacă mai putem fi raționali in acțiuni și temperament… și la noi s- a ales cine lupta și cine cedează , cine vine in prima linie și cine sta acasă…Practic am trăit niște vremuri excepționale , la care ne am adaptat invatand cu ce ne confruntam. Nimeni nu poate garanta nimic in privința îmbolnăvirii sau nu, doar gradul de risc se poate diminua , de la aceasta premiza plecam. Ne asumam o incertitudine ca parte a jocului vieții. Alternativa ar fi sa stam sub clopot de sticla in așteptarea unui miracol care sa anunțe formula magica antivirus. Poate o sa avem noroc sa l prindem, dar nu prea curând. Pana atunci aplicam ce știm pana acum: masca ajuta enorm, distanțarea și igiena chiar exagerata a mâinilor sunt principii de baza”, spune Oana Arhip.
Medicul a precizat că veriga ,,slabă” în acest sistem e „faptul ca vorbim de copii cu tot ce înseamnă asta”. Potrivit Oanei Arhip, este cazul ca alături de profesori să se implice foarte mult și părinții.
„ De ce? Pentru ca in fiecare zi ACASĂ se va întoarce copilul nostru și acasă nu cred ca poarta masca sau se izoleaza de părinți și bunici. Acasa se poate face ,,transferul” către adulti , care pot dezvolta forme de infecție de tot felul. De aceea, dragi părinți, asigurați- va ca dați toate informațiile copiilor dumneavoastră și -i învățati sa se protejeze și la scoala și in drumul spre / de la scoala și in acest fel ne protejam toți! Vrem sa -i înconjurăm cu afecțiune și cu multe îmbrățișări pe copiii noștri și nu sa-i îndepărtăm ca pe niște potențiali vectori de transmisie, de aceea trebuie sa ne implicam toți cu multă înțelegere, inteligenta, comunicare și deschidere pt ca viața sa curgă intr un sens frumos pt ei și asta numai incluzând școala in universul fiecăruia”, spune medicul.