Cel puţin asta susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai operatorului de apă Nova Apaserv. Potrivit acestora, calitatea apei distribuită populaţiei, atât la ieşirea din staţia de tratare cât şi în reţeaua de distribuire, este monitorizată săptămânal la Botoşani şi Dorohoi şi la două săptămâni la Ştefăneşti, Săveni şi Darabani. Variaţiile care apar sunt în limitele acceptate de potabilitate şi nu produc efecte asupra stării de sănătate a populaţiei, mai spun aceştia.
„Din datele analitice provenite din laboratoarele noastre, precum şi din laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică, ne încadrăm în mod curent în concentraţiile maxime admise pentru parametri de calitate ai apei potabile. Noi realizăm monitorizarea calităţii apei pornind de la sursă şi terminând cu robinetul consumatorului. Nu numai o dată, ci de mai multe ori. Dacă au fost reclamaţii pe probleme de turbiditatea apei, ele sunt cazuri punctuale, iar în ultima perioadă au fost determinate de lucrările de reabilitare şi este firesc să se întâmple aşa„, a precizat Erica Conţac, inginer în cadrul serviciului de control al calităţii apei de la Nova Apa Serv.
Populaţia care nu este racordată la sistemul centralizat de aprovizionare cu apă, respectiv populaţia din mediul rural şi o mică parte din populaţia din oraşe, se aprovizionează cu apă din fântâni. În judeţul Botoşani există în jur de 42.000 de fântâni. Statisticile relevă faptul că în 2010 au fost raportate opt cazuri de infecţii cu nitriţi.