O botoşăneancă de 45 de ani a reuşit să devină, după aproape 23 de ani de trudă şi sacrificii ”regina legumiculturii” în nordul extrem al Moldovei. În momentul de faţă cultivă în solarii pe suprafeţe întinse, legume de toate soiurile, în mod natural, polenizând cu ajutorul bondarilor. Este una dintre puţinele femei agricultor din nord-estul României, cu un succes atât de mare pornind efectiv de la zero, scrie Adevarul.
De aproape 10 ani, în judeţul Botoşani, un teritoriu nordic renumit mai degrabă pentru culturile de porumb, grâu, floarea soarelui sau creşterea vacilor şi oilor, legumicultura a prins aripi. Tot mai mulţi săteni investesc în solarii pe suprafeţe considerabile, ducând la apariţia celor mai noi bazine legumicole din România. Printre aceştia se numără şi Mihaela Ascurtulesei o femeie de 45 de ani care iniţial îşi jurase că nu va lucra niciodată pământul. În momentul de faţă este o adevărată ”regină” a legumiculturii la Botoşani cu 13 solarii şi culturi de legume întinse pe mai bine de 2 hectare. Modul tradiţional de cultură dar şi gustul autentic o fac una dintre cele mai căutate producătoare din pieţele judeţului. Pentru această performanţă, Mihaela Ascurtulesei a avut nevoie de15 ani, cu muncă grea dar şi cu o poveste de viaţă bună de spus nepoţilor, marcată de pierderi, greutăţi şi o continuă adaptare la realităţile vieţii. ” A fost o aventură fantastică. Nu credeam că voi ajunge să fac aşa ceva, am vrut să renunţ de câteva ori, a fost greu, muncă infernală de cele mai multe ori, dar acum nu m-aş vedea făcând altceva.”, spune Mihaela Ascurtulesei.
Solariile Mihaelei Ascurtulesei se află în satul Ştiubieni, locul natal al botoşănencei, dar şi la Petricani un sat de lângă oraşul Săveni, acolo unde locuieşte alături de soţul ei. Povestea Mihaelei a început acum 23 de ani. În anii 90 se întorcea acasă, după ani buni trăiţi la Timişoara, în inima Banatului. S-a căsătorit lângă Săveni, a primit de la socri o grădină mică cu roşii plantate şi reuşise să-şi cumpere şi o căsuţă de lut. Nu era viaţa la care sperare. Îşi jurase că nu va lucra niciodată pământul şi că nu va sta cu mâinile în pământ. Nevoia de a supravieţui şi de a se întreţine au obligat-o măcar să încerce şi această îndeletnicire, aproape singura la îndemână în satele din jurul Săvenilor.
Citeste mai mult: adev.ro/qfr673
O botoşăneancă de 45 de ani a reuşit să devină, după aproape 23 de ani de trudă şi sacrificii ”regina legumiculturii” în nordul extrem al Moldovei. În momentul de faţă cultivă în solarii pe suprafeţe întinse, legume de toate soiurile, în mod natural, polenizând cu ajutorul bondarilor. Este una dintre puţinele femei agricultor din nord-estul României, cu un succes atât de mare pornind efectiv de la zero.
Citeste mai mult:
adev.ro/qfr673