Ambrozia (ambrosia artemisiifolia) este o plantă invazivă care poate afecta sănătatea populației, provocând reacții alergice severe. În scopul distrugerii ambroziei şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri și celelalte categorii de persoane vizate au obligația ca, în perioadă cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, să realizeze lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie.
Verificarea şi constatarea nerespectării prevederilor legale, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se realizează controlul, prin personal împuternicit de primar, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.
Controalele care vizează îndeplinirea obligaţiilor care le revin autorităţilor administraţiei publice locale sunt efectuate de către specialişti desemnaţi de Instituţia Prefectului, care au şi competenţa de a aplica sancţiuni.
Potrivit unei informări transmisă de Garda de Mediu, toate UAT-urile vor înainta lunar către Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu o situaţie ce va cuprinde următoarele date referitoare la luna anterioară:
1. Numărul de sesizări privind buruiana ambrozia înregistrate la nivelul UAT-ului.
2. Numărul de amplasamente cu ambrozie identificate la nivelul UAT-ului .
3. Numărul de amplasamente de pe care a fost îndepărtată buruiana ambrozia de la nivelul UAT-ului .
4. Numărul de avertismente aplicate de reprezentanţii UAT, conform prevederilor art. 3, alin.(1) din Legea nr. 62/2018, modificată prin Legea 129/2020.
,,Art.3(1) Nerespectarea prevederilor art. 1 de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment.”
5. Numărul şi valoarea sancţiunilor aplicate de reprezentanţii UAT, conform prevederilor art. 3, alin.(2) din Legea nr. 62/2018, modificată prin Legea 129/2020.
,,Art.3(2) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.”