Preotul Ioan Chirvase, unul dintre cei mai apreciați din Botoșani, atrage atenția unui fenomen care se produce în ultimii ani. Tinerii nu se mai căsătoresc, vârsta la care botoșănenii aleg să-și pună pirostriile depășind 30 de ani. Părintele îndeamnă cuplurile să „îndrăznească”, să nu se teamă de căsătorie. El spune că în urmă cu 20 de ani vârsta mirelui și a miresei era undeva între 24 și 26 de ani, iar în 2020 este între 33 și 35 de ani.
„M-am uitat în registrul de cununii, din perioada 2000-2020. Avem acolo și rubrica :” Vârsta mirelui și vârsta miresei.” Prin anii 2000-2005, la mire, apare vârsta 24-26 de ani iar la mireasă,22-23 de ani. În următorii 5 ani a crescut cu 2-3 ani și la mire și la mireasă, apoi încă cu 2-3 ani, în următorii 5 ani. Situația s-a repetat și în ultimii 5 ani, astfel încât majoritatea mirilor, au astăzi ( cu unele excepții), aprox. 33-35 de ani , iar majoritatea mireselor,30-32 de ani. Păi dacă se merge în ritmul acesta, unde se ajunge în următorii 20 de ani? De ce această temere de căsătorie? Oare atât de nepregătiți să fie tinerii noștri? Sau e mai comod așa? Beneficiem de conviețuire, dar nu ne-o asumăm. Ce facem însă cu cele duhovnicești? Când ne mai împărtășim, sau nu ne dorim lucrul acesta?” spune părintele.
El spune că a slăbit credința și din acest motiv nu mai aleg tinerii să își asume o căsătorie.
„Cred că doi tineri( băiat și fată) care se cunosc de câțiva ani și se regăsesc unul în celălalt , vor să fie împreună, dar nu e firesc “ să fure” din viață , ci să-și primească drepturile cuvenite și firești și să-și asume conviețuirea. Un lucru este clar: a slăbit credința, iar păcatul, nu mai e păcat, că doar suntem în 2020, nu în 1700. Însă Legea divină nu cred că se poate schimba de la un secol la altul. Ar fi necesar să medităm mai profund la această problemă cu toții, și tinerii dar și părinții . Și, meditând, să gasim motivația de a îndrăzni”, spune preotul.