Noul șef al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mihai Țurcanu, se va folosi de preoți și elevi în ”lupta” pentru prevenirea pestei porcine africane.
Țurcanu a declarat într-o conferință de presă că populația din mediul rural este îmbătrânită și nu are acces la rețelele de socializare pentru a se informa, drept pentru care a luat legătura cu preoți din județul Botoșani, cărora le-a cerut să le transmită cetățenilor, după slujbe, mesajul DSVSA.
„O altă chestiune inedită. Noi trebuie să informăm gospodarii și populația prin orie mijloace, așa spune la legislație: să conlucreze cu autoritățile. Și din discuțiile purtate am zis că trebui să identificăm acei influenceri. În mediul rural, pentru că populația este îmbătrânită, pentru că nu are acces la presa online, pentru că nu are Facebook, pentru că nu are rețele de socializare, am considerat că este imperios necesar să luăm legătura cu preoții din comunitățile respective și, înainte de slujbă sau în timpul slujbelor, să le spună gospodarilor care sunt prezenți la acea slujbă ce se întâmplă în comuna lor pentru a preîntâmpina acea isterie că vin medicii veterinari și le ridică (n.r. – porcii), îi sancționează sau le face un mare rău lor. Considerăm că au fost deschiși și încântați”, a declarat Mihai Țurcanu.
El spune că mesajul va fi transmis și în școli.
”Când va începe școala, la fel vom merge și prin școli să informăm copiii, pentru că sunt un vector de a transmite informația mai curat. Merg acasă , le spun părinților, celor cărora le sunt tutore ce li s-a spus la școală. Cetățenii județului Botoșani trebuie să știe drepturile și obligațiile”, a mai spus Țurcanu.
Declarația a fost făcută într-o conferință de presă, unde șeful DSVSA Botoșani a anuțat un caz de pestă porcină africană la un cadavru de porc domestic, găsit pe râul Prut, necrotaliat.