Regimul parcărilor și procedurile aplicate vehiculelor parcate neregulamentar în municipiul Botoșani se modifică. O noutate este aceea că prin noul regulament se va atribui doar un sinjgur loc de parcare pe familie, iar mașinile parcate pe locurile concesionate vor fi ridicate și proprietarii amendați, anunță viceprimarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Astfel, atribuirea locurilor de parcare se va face prin licitație publică după expirarea perioadei de plată pentru locurile rămase libere. La licitație pot participa persoanele fizice care domiciliază pe o rază de 100 mp, de la amplasamentul parcării și dețin un autovehicol aflat în proprietate personală sau în baza unui contract de leasing sau contract de comodat.
Locurile de parcare vor fi rezervate doar de persoanele care fac dovada că locuiesc în zona stabilită iar dacă în urma licitației nu s-au ocupat amplasamentele, se vor atribui locurile de parcare la cerere, până la completarea parcării.
”Au prioritate cei care locuiesc în zonă, prin licitație, dacă nu primul venit, primul servit. Se va atribui numai un loc pe familie și numai în cazul în care nu dețin un alt loc de parcare rezervat sau nu dețin un garaj. S-a luat această decizie întrucât nu mai ajung locurile de parcare. Legea nu se aplică retroactiv și nu sunt vizați cei care au concesionate câte două locuri pe familie. Numai dacă rămân locuri libere se pot lua mai multe locuri”, a precizat viceprimarul Cosmin Andrei.
Locul de parcare poate fi rezervat doar pentru autovehiculele care au până la 3,5 tone și dimensiunile de 5,2 pe 2 metri lățime fără oglinzi.
Nu pot fi restricționate locurile de parcare cu mijloace fizice sau alte elemente cum ar fi bariere. Beneficiarii trebuie să marcheze locul de parcare cu numărul acordului de parcare și număr de înmatriculare. Este interzisă ocuparea locurilor de parcare rezervate de către alte persoane. În cazul încălcării acestei prevederi, se va proceda la sancționarea contravențională și blocarea roților cu un mecanism special, autoturismul fiind transportat ulterior dacă într-un interval de timp de la blocarea roților, deținătorul nu achită contravaloarea sancțiunii și activității de blocare a roților.
”Cu alte cuvinte, ridicăm mașinile de pe locurile rezervate. Regulamentul a fost în dezbatere și urmează ca la sfârșitul lunii august cel târziu luna septembrie să intre spre aprobare în ședința de Consiliu Local”, a mai spus Andrei.
Eu am un loc de parcare concesionat de multi ani. Pentru ca mai am o masina, acum 2 ani, am fost la licitatie pentru inca un loc la care a participat si fostul/actualul concesionar. (am banuiala ca nu platea de multi ani locul). Am avut surpriza, sa FIU DAT AFARA DIN LICITATIE de catre comisia condusa de una Lupascu, pe motiv ca exista o hotarare de Consiliul Local ce ar fi specificat acest lucru. („nu puteti participa la licitatie daca mai aveti un loc de parcare concesionat”). Am cerut atunci sa mi se spuna care este hotararea si am fost trimis sa o caut pe site-ul primariei.
Functionari de la primarie fac legea pe loc daca le place de fata ta mai e cum mai e daca nu ai ghinion….La fel pe Octav Bancila locu 1 si 2 primaria lea oferit crasmei Armonia fara licitatie cica patronul ar fi fost coleg cu primarul la o scoala sau academie ceva si ia facut cadou doua locuri de parcare locul numaru 3 cica e la un handicapat de la o vila cu curte de vizavi dar primaria nu a vazut ca nu exista nici un bolnav handicapat la acea casa si in curte poate parca 2sau 3 masini ..Asta e ce sa vazut o picatura dintrun sir de abuzuri si legi facute dupa urechea celor pe care ii platim sa lucreze pentru noi cetateni platitori de taxe si impozite