Președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Botoșani, Valeriu Iftime, a atras atenția, marți, reprezentanților Guvernului că din cauza infrastructurii proaste, investitorii ocolesc județul Botoșani.
Iftime s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Camera de Comerț, unde au participat și oameni de afaceri.
”Este nevoie de infrastructură și trebuie să vă gândiți că orice om de afaceri, orice om normal care vrea să plece din acest oraș are cel puțin 400 de km până la prima autostradă. Și aici am spus tot. Nevoia de infrastructură este nu doar o nevoie stringentă, ci este o stare care ne îndepărtează în fiecare zi de lumea dezvoltată. Dacă se întâmplă ca din Botoșani oamenii să plece și speranța să fie din ce în ce mai mică de a găsi soluții în Botoșani, este pentru faptul că nu avem legătură directă cu celelalte centre mari industriale. Cred că cea mai bună variantă de dezvoltarea a Botoșaniului este legătura cu Iașul”, a spus Iftime.
Președintele CCIA Botoșani a mai mai punctat că mediul de afaceri ar trebui susținut cu fonduri europene.
”Noi credem cu toți că dacă mai este o speranță de a fi mai bine în România, aceasta este legată de fondurile europene. Pare a fi singura soluție sau una din acele surse de venit care ar putea mișca economia într-un sens pozitiv. Ceea ce ne îngrijorează pe toți , pe dvs. și cred că și pe oamenii politici de acum și care au mai fost de-a lungul timpului, este gradul incredibil de mic de absorbție. Am un prieten francez care lucrează cu noi și care spunea că Franța va primi în această ultimă repartizare 40 miliarde euro și că ei vor lua banii în două luni. Sunt pregătiți de pe acum cu tot felul de proiecte. Noi avem 80 și mă tem că o să luăm mult mai puțin”, a mai spus Iftime.
Oficialii au purtat discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri local, din majoritatea sectoarelor economice active în judeţ.
Ministrul Fondurilor Europene a fost informat despre piedicile întâmpinate de firme la contractarea fondurilor europene şi au avut loc discuții referitoare strategiile lor de dezvoltare.
Ioan Marcel Boloş a vorbit despre următoarele apeluri ce vor fi deschise pentru sprijinirea IMM-urilor şi marilor contribuabili precum şi despre măsurile pe care le-a luat pentru debirocratizarea procedurilor de contractare şi implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene