Centrul de Studii in Istorie Contemporana anunta ca a murit Dumitru „Dan” Lucinescu (1927-2020), fost detinut politic si victima a fenomenului Pitesti. Inmormantarea va avea loc joi, in Cimitirul Bellu Ortodox.
Dan Lucinescu s-a nascut in Botosani, iar in adolescenta a urmat Scoala de Zbor de la Sanpetru, Brasov, obtinand toate brevetele de aviatie inca din adolescenta. Dupa absolvirea Licelui Militar „Stefan cel Mare” din Cernauti s-a inscris la scoala militara de ofiteri de aviatie, la care a fost fortat sa renunte in toamna anului 1945, scrie Centrul de Studii in Istorie Contemporana.
S-a inscris ca student la doua facultati, la Matematica si la Fizica-Chimie, insa a fost arestat la 24 aprilie 1948 in urma legaturilor pe care le avea cu o serie de legionari din zona Moldovei, printre care si Alexandru Bogdanovici, initiatorul „reeducarii” de la Suceava.
A fost condamnat la 15 ani de munca silnica si inchis, pe parcursul anilor, la Siguranta Targu Neamt, Galata, Iasi, Suceava, Jilava, Pitesti, Gherla si Aiud. Intreaga familie a fost afectata de represiune: averea le-a fost confiscata, tatal a fost trimis in domiciliu obligatoriu, mama si una dintre surori au fost inchise, cealalata sora, studenta la Medicina, a fost nevoita sa abandoneze facultatea.
Urmarit de Securitate timp de 20 de ani
Dupa eliberare, Lucinescu a fost urmarit de Securitate timp de peste 20 de ani. A reusit sa isi termine studiile si a absolvit cu nota maxima Facultatea de Mecanica din Bucuresti, simtindu-se motivat sa lupte impotriva acuzatiilor regimului la adresa detinutilor politic.
Dupa eliberare, a fost lector la Politehnica si pe platforma Magurele si seful laboratorului central de izotopi al Grupului de Santiere Montaj Bucuresti. A scris peste 300 de lucrari stiintifice si a inventat o tehnologie speciala pentru Centrala de la Cernavoda.
„Reeducarea” de la Pitesi
Potrivit Pitesti Prison, Lucinescu a ajuns la Pitesti pe 5 noiembrie 1949 si a fost izolat alaturi de Dan Dumitrescu si Constantin Butan in camera 37 de la etajul 2, unde cei trei au fost tinuti dezbracati si cu geamul deschis toata iarna. Mutat in vara anului 1950 la camera 3-subsol, Lucinescu va intra in demascari abia in iarna. La inceperea batailor, Lucinescu, lovit la cap, isi pierde cunostinta.
„Bataia cu ciomegele, cozile de matura, bocancii, pumnii era alternata pentru cei ce se prabuseau in stare semiconstienta cu asezarea intr-o pozitie fixa. […] Este posibil ca unii sa fi supravietuit, fara a mai fi oameni intregi din punct de vedere fizic niciodata,” Dan Lucinescu- Jertfa, Siaj, 2008
Mai apoi, este torturat in continuu, timp de cateva luni, iar in februarie-martie 1951 a fost mutat la camera 2-subsol. In august 1951 a fost transferat la Gherla, iar in 1955 ajunge la Aiud, de unde se si elibereaza in ianuarie 1963.
Sursa: ziare.com
Dumnezeu sa-l ierte! Tortionarii care l-au chinuit in moduri inimaginabile sunt bine-merci, au pensii speciale…