Botoșani, printre judeţele cu cea mai rapidă transmitere comunitară a virusului COVID. Anunțul ministrului Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri pentru Digi24, că judeţele care au cea mai rapidă transmisiune comunitară sunt cele de pe lângă Valea Prahovei, în Galați, Argeș, Botoșani, Neamț şi Iași. 

Nelu Tătaru spus că deocamdată nu există focare mari, ci zone „de câte 2-3 cazuri”. Întrebat dacă litoralul poate deveni focar, Tătaru a evitat un răspuns direct, spunând că „este o mare aglomerare umană, e sezonul estival”.

Ministrul a evitat să spună dacă se impune carantinarea unor zone cu multe cazuri de infectare cu Covid-19.

„În acest moment nu suntem în situația în care președintele să decreteze starea de urgență. Întrebarea e dacă la 15 iulie ne putem permite noi măsuri de relaxare”, a mai spus Tătaru. „Vom avea o creștere, dar nu exponențială, ci progresivă, a numărului de cazuri. Nu cred că va fi o creștere exagerată. Dacă ne încăpățânăm să nu respectăm măsurile de precauție și de igienă putem să ajungem la un număr mai mare de cazuri”, a adăugat el.

Întrebat ce măsuri va lua guvernul, Tătaru a evitat răspunsul clar și a vorbit despre recomandările privind purtarea măștii, distanțarea fizică și igiena personală: „Nu vreau să ne transformăm într-un stat polițienesc, cu amenzi, pedepse”.

El a explicat că România poate face 17.500 – 18.000 de teste pe zi la 125 de puncte de testare.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, acuză că există o „lipsă de pârghii” de care dispun autorităţile pentru reducerea ratei de transmitere a virusului SARS-Cov-2 prin măsuri precum internarea sau izolarea celor bolnavi. „Cred că ar fi timpul să fim luaţi în serios de acei parteneri ai noştri, că sunt politici sau nu, care gestionează momentul acesta ca un moment politic”, afirmă ministrul.

„Suntem într-o transmitere comunitară, suntem într-o mare relaxare, ca să vorbesc aşa, şi suntem într-un moment în care nu mai putem obliga internarea sau izolarea pacienţilor pozitivi asimptomatici sau cu simptome uşoare şi medii. Ceilalţi cu simptome medii- severe rămân internaţi în spital. În ultimele 24 de ore s-au externat 622 de pacienţi. (…) Îngrijorare nu, fiindcă este o precauţie pe care o avem şi am avut-o tot timpul. Poate o lipsă de pârghii în acest moment, acele pârghii care sunt internarea şi izolarea. Acelea făceau ca noi să limităm acea transmitere comunitară. În acest moment avem o transmitere comunitară care este la nivelul întregii ţări”, a declarat ministrul Sănătăţii, miercuri, la Digi 24.

Acesta estimează o creştere a numărului îmbolnăvirilor, precizând că nu crede că va fi o creştere „exagerată”. Nelu Tătaru a explicat că, dacă oamenii se „încăpăţânează” să nu respecte regulile de distanţare socială şi de igienă sau cele privind purtarea măştii de protecţie, numărul de îmbolnăviri va continua să crească.

„Atâta timp cât aceste cazuri nu suprapopulează Primirile Urgenţe sau Unităţile de Terapie Intensivă putem gestiona situaţia, dar dacă numărul de cazuri creşte de la o zi la alta aglomerând aceste spaţii, atunci putem trece şi la alte măsuri şi se poate ajunge şi la o măsură complementară. (…) Cred că ar fi timpul să fim luaţi în serios de acei parteneri ai noştri, că sunt politici sau nu, care gestionează momentul acest ca un moment politic”, a mai afirmat ministrul.

Sursa: RomaniaTV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *