Cea mai scumpă cafea din lume, Kopi luwak, se vinde, de duminică, și la Botoșani. Cafeneaua „La Barista” de pe Pietonalul Unirii oferă clienților săi celebra cafea obținută din boabe care au traversat tractul gastrointestinal al unui civet de palmier asiatic (o maimuță care trăiește în Asia) și au fost astfel supuse unei combinații de tratament acid, enzimatic și fermentare.
Cafeaua costă pe piețele internaționale până la 550 de euro/kilogram și este considerată o „delicatesă” pentru cunoscutori. „La Barista” Botoșani vinde un espresso de 33 de ml cu 25 de lei.
Tot de duminică, „La barista” a pus în vânzare și cafeaua Jamaican Blue Mountain. Aceasta este o marcă de certificare protejată la nivel global, considerată a fi perla cafelelor din întreaga lume
Munții Albastri sunt în general situați între Kingston la sud și Port Antonio la nord. Înălțându-se la 2.256 de metri, ei sunt unele dintre cele mai înalte munți din Caraibe. Clima regiunii este rece și plină de ceață cu precipitații mari. Solul este bogat, cu drenaj excelent. Această combinație de climă și sol este considerată ideală pentru cafea.
Istoricul cafelei Kopi luwak
Kopi luwak este o cafea care constă din cireșe de cafea parțial digerate , care au fost mâncate și defecate de civetul de palmier asiatic (Paradoxurus hermaphroditus). De aceea se mai numește și cafea civetă. Cireșele sunt fermentate pe măsură ce trec prin intestinele unui civet și, după ce sunt defecate cu alte materii fecale, sunt colectate. Civetele de palmier asiatice sunt prinse tot mai mult în sălbăticie și sunt tranzacționate în acest scop.
Kopi luwak este produs mai ales pe insulele indoneziene Sumatra, Java, Bali, Sulawesi și în Timorul de Est. Este, de asemenea, pe scară largă adunat în pădure sau produse în ferme, în insulele Filipine, în cazul în care produsul este numit Kape motit în regiunea Cordillera, Kape alamíd în tagalog zone, Kape melo sau Kape musang în Mindanao, și kahawa înfipt în Arhipelagul Sulu . Cafea nevăzutăeste o traducere engleză liberă a numelui său vietnamez cà phê Chồn .
Producătorii de boabe de cafea susțin că procesul poate îmbunătăți cafeaua prin două mecanisme, selecția – alegerea civetelor alegând să mănânce doar anumite cireșe – și digestia – mecanisme biologice sau chimice din tractul digestiv al animalelor care modifică compoziția cireșelor de cafea.
Metoda tradițională de colectare a fecalelor din civetele de palmier asiatice sălbatice a dat loc unei metode de cultivare intensivă , în care civetele de palmier sunt păstrate în cuști cu baterii și sunt alimentate cu cireșe. Această metodă de producție a ridicat îngrijorări etice cu privire la tratamentul civetelor și a condițiilor în care sunt făcute să trăiască, care includ izolarea, dieta săracă, cuști mici și o rată mare de mortalitate.
Deși kopi luwak este o formă de prelucrare mai degrabă decât o varietate de cafea, aceasta a fost numită una dintre cele mai scumpe cafele din lume, prețurile de vânzare cu amănuntul ajungând la 550 EUR până la 700 USD la kilogram.
Originea copiilor luwak este strâns legată de istoria producției de cafea din Indonezia . Coloniștii olandezi au stabilit plantații de cafea în Indonezia și au importat fasole din Yemen . În secolul al XIX-lea, fermierii din centrul Java au început să producă cafea din boabele excretate colectate în plantațiile lor.
Kopi luwak este obținut din boabele de cafea care au traversat tractul gastrointestinal al unui civet de palmier asiatic și au fost astfel supuse unei combinații de tratament acid, enzimatic și fermentare . În timpul digestiei, enzimele digestive și sucurile gastrice pătrund prin endocarpul cireșelor de cafea și descompun proteinele de stocare , producând peptide mai scurte . Acest lucru modifică compoziția aminoacizilor și afectează aroma cafelei. În procesul de prăjire, proteinele suferă o reacție non-enzimatică Maillard. Civetul de palmier este gândit să selecteze cele mai coapte și impecabile cireșe de cafea. Această selecție influențează aroma cafelei, la fel ca și procesul digestiv. Fasolea începe să germineze prin malt, ceea ce le reduce amărăciunea.
Date despre Jamaica Blue Mountain Grade 1 Gold Cup Estate
Cafeaua Jamaican Blue Mountain este o marcă de certificare protejată la nivel global, ceea ce înseamnă că numai cafeaua certificată de Consiliul Industriei Cafelei din Jamaica poate fi etichetată ca atare. Provine dintr-o regiune în creștere recunoscută din regiunea Blue Mountain din Jamaica, iar cultivarea sa este monitorizată de Consiliul Industriei Cafelei din Jamaica.
Munții Albastri sunt în general situați între Kingston la sud și Port Antonio la nord. Înălțându-se la 2.256 de metri, ei sunt unele dintre cele mai înalte munți din Caraibe. Clima regiunii este rece și plină de ceață cu precipitații mari. Solul este bogat, cu drenaj excelent. Această combinație de climă și sol este considerată ideală pentru cafea.
Considerata a fi perla cafelelor din intreaga lume, Jamaica Blue Mountain se distinge prin complexitatea aromatica inconfundabila si prin savoarea delicata si pura, care se contopesc intr-o adevarata simfonie senzoriala. Aceasta cafea de specialitate este cultivata in cea mai inalta regiune din Caraibe, la altitudini mai mari de 2000 de metri, acolo unde solul fertil si vulcanic, precum si clima umeda ofera conditii ideale si unice, asigurandu-i raritatea.
Jamaica Blue Mountain are o aroma intensa, vivace. Este perfect echilibrata, cu o aciditate vibranta si accente clare, care se desfasoara armonios. Avand o tarie scazuta, de aproximativ 0.7 % cafeina, Jamaica Blue Mountain este privita ca o sampanie a cafelelor, o experienta dusa la superlativ.
Cafea de specialitate Jamaica Blue Mountain 100% Arabica
Cultivare: 100% organic
Cules: 100% manual, sortare 100% manuala
Grad: Grade or Size 1 (screen 17+)
Defecte maxime admise: 2%.
Origine: Jamaica, regiunea de mare altitudine a parohiei Sf. Toma din zona Muntilor Albastrii
Metoda de procesare: complet spalata si 100% uscata la soare
*Calitatea reflecta puritatea boabelor de cafea si lipsa defectelor