Un polițist de circulație din Botoșani a fost condamnat, miercuri, într-un dosar în care era acuzat de șantaj. Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe agentul Dan Cristian Haureș la trei ani de închisoare cu suspendare.
El a primit un termen de încercare de patru ani, timp în care are anumite obligații, printre care și cea de a anunța schimbarea locuinței sau plecarea din localitate pentru o perioadă mai mare de cinci zile. De asemenea, pe o perioadă de trei ani, acesta nu va avea voie să ia legătură cu persoana pe care a șantajat-o. În plus, el va trebui să facă 80 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Botoșani sau la Primăria Flămânzi.
Angajatul Inspectortului de Poliție Județean Botoșani este acuzat că, în perioada iunie-octombrie 2015, ar fi șantajat un tânăr și părinții acestuia. Polițistul a pretins 10.000 de euro, pentru a influența rezultatele unei anchete după producerea unui accident.
Potrivit procurorilor, „Haureș a purtat discuţii cu persoana vătămată Onofrei Alexandru-Paul şi cu părinţii acesteia, prin care a exercitat acte de constrângere psihică, susţinând că are posibilitatea de a influenţa cercetările efectuate în legătură cu producerea unui accident rutier petrecut la data de 05 iunie 2015, în care au fost implicaţi inculpatul şi persoana vătămată, cea din urmă fiind cercetată pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului”.
Concret, Haureș l-a ameninţat pe tânărul șofer că va suporta consecinţe dintre cele mai grave, respectiv pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani, anularea permisului de conducere şi imposibilitatea de a mai exercita meseria de şofer, precum şi tergiversarea dosarului penal dacă nu îi plătește 10.000 de euro.
„Ca urmare a evenimentului rutier, inculpatul i-a pretins lui Onofrei Alexandru suma de 10.000 euro cu titlu de daune, deşi, prin prisma calităţii de agent de poliţie rutieră, pe care a exercitat-o mult timp, cunoştea că nu poate avea calitatea de persoană vătămată în cauză, în condiţiile în care, prin certificat medico-legal i se acordaseră 6-8 zile îngrijiri medicale, iar pentru a cădea sub incidenţa legii penale sunt necesare peste 90 zile îngrijiri medicale. În acest caz, despăgubirea putea fi obţinută prin intermediul societăţii de asigurări la care conducătorul auto vinovat avea poliţă RCA sau pe calea unei acţiuni la instanţa civilă”, se arată într-un comunicat al Poliției.
Urmare a acţiunilor de constrângere psihică exercitate, pe 29 octombrie 2015, Dan Cristian Haureș a primit de la tatăl șoferului suma de 3.000 de euro, reprezentând un avans din suma pretinsă.