Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani face precizări în cazul femeii de 69 de ani fără un picior care a fost trimisă la medic pentru reevaluare medicală.
Oficialii DGASPC admit că situația apărută la Botoșani este creată ca urmare a unor deficiențe legislative, însă precizează că remedierea acestor deficiențe este apanajul Parlamentului. Iată punctul de vedere al DGASPC:
Citește știrea inițială: |
Potrivit criterilor medico-psihosociale pe baza carora se stabilește incadrarea în grad de handicap (Ordinul nr. 741/577/2019), doar diagnosticul de amputații bilaterale poate genera gradul de handicap grav și permanent, nemaifiind necesară reevaluarea anuală. In cazul amputației unilaterale de coapsa ori gamba, cum este in situația de față, rolul evaluarii medicale de către medicul specialist ortoped este de a se recomanda dacă bontul piciorului amputat suportă protezare ori daca persoana respectivă poate urma un program de recuperare in vederea adaptării la situația structural anatomică existentă.
In plus, potrivit normelor legale in vigoare (Ordinul nr. 2298/2012) in cazul persoanelor nedeplasabile evaluarea complexă se efectuează la domiciliul persoanei in cauză, in baza scrisorii medicale și anchetei sociale.