Directori de şcoli suspectaţi că au fost complici la majorările salariale ale profesorilor

Cristian Roman, prefectul judetului Botosani

Scadalul salariilor din învăţământ ia o altă întorsătură. Prefectul Cristian Roman a dispus verificări la ordonatorii principali de credit care au în subordine unităţile de învăţământ. Controlul este făcut de juriştii Instituţiei Prefectului, a început vineri şi se va finaliza vinerea viitoare, în vizorul reprezentantului Guvernului în teritoriu fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean, centrele bugetare din şcoli, Primăria Botoşani şi Primăria Dorohoi.

Am luat decizia de a face o verificare la şcolile botoşănene, la ordonatorii principali de credit, la primării şi Inspectoratul Şcolar, în ceea ce priveşte modul în care aceştia au întreprins demersurile legale pentru a-şi apăra interesele instituţiilor proprii, în cauze având ca obiect litigiile de muncă. Am făcut acest lucru pentru că cei de la sindicate au înaintat o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Din dispozitiv şi din ceea ce ce scrie în hotărâre, lucru pe care eu nu-l comentez, reiese că doar Consiliul Local, spre exemplu Botoşani, şi Ministerul Educaţiei au depus întâmpinări, au apărat cauza. Am dispus acest control pentru a vedea care sunt motivele pentru care directorii, numiţi şi plătiţi cu bani publici pentru a fi directori, au apărat interesele instituţiilor pe care le reprezintă„, a precizat prefectul Cristian Roman.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că se va verifica şi relaţia care există între conducerea sindicatelor şi conducătorii instituţiilor publice mai sus amintite, pentru că, susţine prefectul, a sesizat o anumită tensiune în sistem, în relaţiile dintre aceştia. Se va verifica totodată şi şcolile unde s-au dat salarii fără a fi hotărâri judecătoreşti sau numai în baza certificatelor constatatoare.

Legea trebuie respectată, o hotărâre judecătorească care vizează dreptul muncii este executorie de la primul termen, însă impresia mea este că s-a ajuns în această situaţie de blocaj datorită faptului că s-au făcut unele abuzuri în anumite zone. Rezultatele vor fi făcute public„, a adăugat prefectul.

De asemenea, se va verifica modul în care au fost solicitate fondurile necesare pentru acoperirea salariilor, cu sporurile câştigate în instanţă sau fără acestea.

Am avut surpriza, în urma unei solicitări către Direcţia de Finanţe, să constatăm că banii nu ajungeau oricum. Să vedem exact cum s-au croit bugetele: cine a solicitat şi cât s-a dat. Să vedem: există o problemă pe plan local sau o problemă la Bucureşti. Lucrurile astea trebuie clarificate, pentru că oamenii nu trebuie ţinuţi în stradă şi folosiţi drept masă de manevră„, a completat prefectul.

El a anunţat public că protocolul semnat săptămâna aceasta privind acordarea unui avans fix pentru angajaţii din învăţământ nu mai este valabil.

„A fost maxim ce se putea acorda pe plan local şi acest protocol şi-a pierdut valabilitatea”, a mai spus prefectul.

One thought on “Directori de şcoli suspectaţi că au fost complici la majorările salariale ale profesorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *