Hemoglobina este o proteina bogata in fier din globulele rosii. Aceasta transport oxigenul din plamani catre tesuturi si aduce inapoi in plamani dioxidul de carbon pentru a fi eliminat.
O proteina de hemoglobina poate transporta prin globulele rosii patru molecule de oxigen in intreg corpul. De asemenea, hemoglobina este cea care da culoarea rosie globulelor si le ajuta sa ia forma de disc, astfel se pot deplasa mai usor prin vasele de sange.
Despre hemoglobina marita
Hemoglobina mare indica un nivel peste normal de globulele rosii in fluxul sanguin. Prea multe globule rosii duce la ingrosarea sangelui si poate provoca afectiuni grave. Netratata la timp, hemoglobina marita poate fi fatala.
Nivelul hemoglobinei din organism difera usor de la o practica medicala la alta si de la un individ la altul, dar si in functie de ora din timpul zilei si de nivelul de hidratare.
Insa, in general se considera hemoglobina marita astfel:
- la barbati mai mult de 17,5 g de hemoglobina/decilitrul de sange
- la femei mai mult de 15,5 g de hemoglobina/decilitrul de sange
- la copii variaza in functie de varsta si de sex
Ce sa faci cand ai hemoglobina marita?
Nivelul de hemoglobina este depistat prin teste de sange. Hemoglobina marita poate fi un indicator al unor afectiuni grave, formarea cheagurilor de sange, creste riscul unui atac de cord sau accident vascular. Din acest motiv este foarte important sa intervenim pentru ca hemoglobina sa revina la un nivel normal. Iata ce trebuie sa faci:
- Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa consulti medicul. Acesta va sti ce tratamente sau interventii sa iti prescrie pentru a reduce nivelul de hemoglobina din sange.
- Este posibil ca medicul sa iti sugereze sa faci si alte teste sau investigatii pentru a descoperi cauza exacta a hemoglobinei marite. Cum ar fi, de exemplu, o radiografie toracica care sa depisteze o eventuala afectiune pulmonara. Bolile pulmonare sunt o cauza frecventa a hemoglobinei crescute. Plamanii bolnavi sunt alimentati cu o cantitate mai mica de oxigen, acest lucru determina producerea de mai multe globule rosii si implicit duce la cresterea nivelului de hemoglobina.
- Medicul iti poate prescrie chiar o flebotomie. Aceasta este o procedura asemanatoare cu cea de donare de sange, prin care se dreneaza sangele. Medicul va introduce un ac in vena prin care va scoate sangele din organism. Astfel nivelul hemoglobinei se va restabili. Este posibil sa fie nevoie sa repeti aceasta procedura pana cand nivelul de hemoglobina revine la normal.
- Fa-ti un set complet de analize. Hemoglobina marita poate fi provocata de multe afectiuni, cum ar fi: boli de inima, boli renale, boli hepatice, poilicitemia (o boala de sange rara).
- Discuta cu medicul despre orice medicament iei, deoarece unele medicamente pot creste nivelul hemoglobinei.
In paralel cu tratamentele si interventiile prescrise de medic, fii atent la stilul tau de viata. Exista cateva modalitati sanatoase care ajuta la scaderea nivelului hemoglobinei:
- Renunta la fumat – fumatul ingreuneaza procesul de transport al oxigenului in tesuturi. Acest lucru duce la producerea unui numar mare de globule rosii si implicit hemoglobina marita.
- Bea multa apa – deshidratarea este una dintre cauzele ale hemoglobinei marite. Hidratarea adecvata mentine nivelul normal al hemoglobinei. Asa ca, consuma mai multa apa daca ai hemoglobina marita pentru a-i reduce nivelul.
- Muta-te la o altitudine mai mica – cantitatea de oxigen este mai redusa in zonele cu altitudine ridicata. Astfel, organismul este nevoit sa produca mai multe globule rosii pentru a putea transporta oxigenul in tesuturi, ceea ce duce la hemoglobina marita.
- Incerca sa consumi mai putine alimente care contin fier, acid folic sau vitamina B12.
- Nu lua steroizi sau bauturi energizante – acestea pot creste nivelul de hemoglobina.
- Evita sa iei suplimente cu multivitamine fara sa te consulti cu medicul inainte.