Copil condamnat pentru o crimă

Decizie surprinzatoare a magistratilor botosaneni in cazul crimei de la Ibanesti de la sfarsitul lui mai 2010. Miercuri, dupa 14 termene de judecata, Tribunalul Botosani l-a condamnat pe unul dintre suspecti, Sorin Valentin P., la 10 ani de inchisoare cu executare, insa celalalt minor, Stefan Lucian P., a fost achitat. Asta dupa ce minorul a fost arestat preventiv aproape cinci luni, el fiind eliberat anul trecut, pe 30 noiembrie. „La stabilirea pedepsei s-a avut in vedere faptul ca inculpatul este minor, acesta beneficiind de reducerea pedepsei conform Codului Penal. Cat il priveste pe celalalt minor, achitarea a fost in baza articolului 10 litera c din Cod procedura penala, respectiv fapta nu a fost comisa de inculpat”, a precizat judecatorul Dorica Turcanu, purtator de cuvant in cadrul Tribunalului Botosani. Sentinta nu este definitiva, iar procurorii au anuntat deja ca vor face apel.

Potrivit rechizitoriului, crima a avut loc in seara de 28 mai, cand Sorin Valentin P. de 16 ani, elev in clasa a IX-a la Grupul Scolar „Regina Maria” din Dorohoi a fost la Stefan Z. de 85 de ani si l-a ajutat la despicat lemne. Cand a fost platit, adolescentul a vazut unde-si tine batranul banii, iar cateva ore mai tarziu s-a intors cu amicul sau, Stefan Lucian P. de 15 ani, elev si el in clasa a VII-a la Scoala din Ibanesti. Cei doi au intrat in casa, au desurubat busoanele de la tabloul electric, apoi au incercat sa sustraga banii din buzunarul hainei cu care era imbracat batranul. Pentru ca acesta s-a impotrivit, a fost lovit cu un par de lemn si o bucata de metal, minorii reusind sa-i fure 420 de lei. In urma leziunilor suferite Stefan Z. a decedat.

Crima a fost descoperita abia pe 1 iunie, cand cei doi suspecti au fost retinuti. Intrucat medicii au considerat ca minorii au discernamant, procurorii i-au inculpat si i-au trimis in fata magistratilor sub acuzatia de talharie urmata de moartea victimei.

sursa: Monitorul de Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *