Pro România solicită demisia ministrului Educaţiei, Monica Anisie, acuzând „haos” în domeniu, dar şi „lipsă de viziune şi de strategie, care au făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă.
“Spre binele Educației în România, trebuie să punem capăt acestei crize! Ne bazăm pe demisia doamnei ministru, dacă această moţiune trece. Și în al doisprezecele ceas, ministrul ne spune că totul merge extraordinar de bine: Monica Anisie confundă sistemul de educație din România pe care l-a adus în pragul colapsului, cu unul performant despre care, probabil a citit că există în alte țări civilizate din Europa. Imaginea doamnei ministru despre sistemul de educație este una, iar realitatea din teritoriu alta: şcoli cu grupuri sanitare în curte, spaţii improprii desfăşurării actului de învăţământ, fără dotări corespunzătoare, lipsuri şi lacune. Cât de bine ar fi prins acum 6 la sută din PIB despre care ministrul Anisie a declarat că nu are pe ce să îi investească în plină pandemie, dacă se investeau în dotarea școlilor și a elevilor, de exemplu, cu materialele necesare desfășurării învățământului online?, întreabă Mihaela Huncă.
În fiecare județ în medie, peste 10 mii de elevi nu au acces la internet și nu au laptopuri sau tablete. Dacă facem un calcul simplu, aproximativ o jumătate de milion de elevi nu au cum să urmeze cursurile școlare în România.
„Acestor copii, cu premeditare le este interzis accesul la Educație garantat de Constituție. Dar ce facem cu profesorii care nu au acces la internet și nici tablete sau laptopuri? Niciodată în sistemul educațional românesc nu a existat până acum, în ultimii 30 de ani o stare de haos produsă de incompetență sau nepăsare. În ministerul Educației și Cercetării nu știe stânga ce face dreapta! Ca într-un scenariu de film de proastă calitate, asistăm cu toții la declarații contradictorii, ordine care se bat cap în cap, spre disperarea elevilor, părinților și a profesorilor.
În textul moțiunii i-am atras atenția doamnei ministru, cât de bine ar fi prins acum cabinetele de medicină școlară în fiecare unitate de învățământ, așa cum Pro România a solicitat guvernului în nenumărate rânduri. Vorbim de incompetența conducerii Ministerului Educației și Cercetării în a gestiona o situație de criză, iar în cazul în care moțiunea va fi adoptată, în mod normal, un gest de onoare ar fi ca ministrul Monica Anisie să lase locul liber”, a încheiat deputatul Pro România.