FOTO Uzina comunistă din Botoșani care a ţinut piept capitalismului. Exportă în afară şi are cifră de afaceri de milioane de euro

O uzină celebră din Moldova comunistă a reuşit să supravieţuiască şi să facă faţă cu brio privatizării şi capitalismului. Mecanex, o fabrică fondată în anii ’70 la Botoşani şi care acum e unica producătoare de pompe industriale din România, exportă în Europa de Vest, dar şi în ţări arabe.

În perioada comunistă, în judeţul Botoşani, exista una dintre cele mai importante zone industriale din Moldova. Zeci de fabrici întinse pe o suprafaţă impresionantă asigurau în special componente industriale, dar şi produse textile. După anul 1990, odată cu privatizarea, aproape toate fabricile comuniste au dat faliment şi în cel mult un deceniu au ajuns un morman de fiare vechi sau teren viran, scrie Adevarul. Excepţie face o singură uzină, IUPS, fondată de comunişti în anul 1972 şi care funcţionează de atunci fără întrerupere, supravieţuind inclusiv capitalismului. Mai mult decât atât, în anul 2018 a reuşit, inclusiv după exporturi în Germania, să obţină o cifră de afaceri de aproximativ trei milioane de euro. După privatizare, a fost numită Mecanex şi este singurul producător de pompe industriale din România şi unul dintre cei mai căutaţi producători, inclusiv în ţările arabe.

În anul 1972, la marginea municipiului Botoşani, pe drumul către satul Cătămărăşti, în noua zonă industrială a oraşului, comuniştii inaugurau uzina IUPS, specializată în producţia de utilaje şi piese de schimb pentru industria textilă, o ramură foarte bine reprezentantă în judeţul Botoşani. Mai apoi, în 1975, pe lângă utilaje textile, IUPS ajunge să facă utilaje pentru deformare plastică şi fabrica este dotată şi cu o foarfecă mecanică pentru debitat profile. În 1979, este anul de graţie al fabricii, atunci când ministrul economiei de la acea vreme hotărăşte fabricarea de pompe industriale, mai ales pentru irigaţii şi minerit la IUPS Botoşani. Propriu-zis din 1979 până în prezent IUPS a produs şi produce pompe industriale. După 1990, fabrica a lucrat cu capital de stat încă 10 ani, pentru ca în 2001 să se privatizeze. Din acel moment, s-a numit Mecanex. Nu şi-a schimbat însă locaţia, continuând să funcţioneze în vechile hale construite pe vremea comunismului.

Mai mult decât atât nu şi-a schimbat nici obiectul de activitate, dar nici acţionariatul, reuşind să supravieţuiască până astăzi, pe piaţa liberă. ”Practic, Mecanex a fost privatizată în 2001, când avea vreo 300 de angajaţi. De atunci, nu şi-a schimbat structura de acţionariat, ci a rămas cu acelaşi capital integral românesc. Producem pompele care se făceau atunci, un pic îmbunătăţite cu anumite investiţii pe care am reuşit să le facem de-a lungul timpului”, spune Ciprian Bidaşcă, managerul general al Mecanex. Supravieţuirea a fost dificilă, spune managerul fabricii, mai ales că uzina a rezistat doar din ceea ce produce, fără subvenţii, nefiind eligibilă nici pentru obţinerea de fonduri europene. Managerul Mecanex spune că nu înţelege de ce anumite fabrici româneşti au fost lăsate să moară, mai ales cele care puteau deveni profitabile şi în capitalism, la fel ca IUPS. ”Foarte multe ţări europene, mai ales cele vestice, au zeci, dacă nu sute de fabrici industriale din domenii diferite. Iar la noi, în România, nu se poate! Nu am primit nicio formă de subvenţie, niciodată”, spune Ciprian Bidaşcă.

Mecanex este singurul producător de pompe industriale din România, atât pentru industria minieră, pentru irigaţii, dar şi pentru alte domenii de activitate. Fosta IUPS foloseşte aproximativ acelaşi model de pompă din perioada comunistă, proiectat de fabrica Aversa din Bucureşti, dispărută între timp. ”Suntem singura fabrică de pompe industriale din România. Noi am rămas singurii care am moştenit tehnologia Aversa, fabrica din Bucureşti, care, din păcate, a fost închisă. Şi singurii care mai putem da piese de schimb pentru miile de pompe aflate în exploatare care astăzi mai funcţionează în sistemul de irigaţii, în armată, spitale şi numeroase alte domenii.”, spune Bidaşcă.


One thought on “FOTO Uzina comunistă din Botoșani care a ţinut piept capitalismului. Exportă în afară şi are cifră de afaceri de milioane de euro

  1. Mecanex nu a fost cea mai ,,tare” uzină comunistă din Botoșani, ci altele două: Integrata de in și Electrocontact. Integrata de in a fost pusă ,, la pământ” în 1995-1996 de rechinii privatizărilor, deși avea contracte cu SUA pentru următorii 10 ani. A fost, de departe, cea mai profitabilă întreprindere. IUPS s-a privarizat prin metoda MEBO, însă Integrata nu a avut aceeași șansă. Trebuia să dispară. Și a dispărut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *