Democrat-liberalele din Botoşani vor ca femeile să aibă, obligatoriu, reprezentare în Parlament

Rodica Hutuleac
Rodica Hutuleac, presedintele femeilor din PDL Botosani

Organizaţia de Femei a PDL Botoşani demarează o amplă acţiune de strângere de semnături pentru susţinerea iniţiativei legislative privind introducerea sistemului cotei obligatorii de reprezentare a femeilor in Parlamentul Romaniei, proiect iniţiat de parlamentarul Sulfina Barbu, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele organizaţiei de femei, Rodica Huţuleac.

Considerăm că aceasta este necesară pentru a asigura creşterea gradului de reprezentare a femeilor în viaţa politică. Deşi cadrul legislativ din România instituie egalitatea între bărbaţi şi femei, realitatea demonstrează că, în ceea ce priveşte reprezentarea politică, aceasta rămane încă scăzută, cu mult sub media europeană.

Prin Constituţie, statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea funcţiilor şi demnităţilor publice. Cu toate acestea, realitatea arată că în România, femeile continuă sa fie subreprezentate în plan politic. La nivel parlamentar, procentul reprezentării femeilor în mandatul 2008 – 2012 a scăzut la 9,76 % faţă de 10% în mandatul 2004 – 2008, în timp ce media europeană a parlamentelor naţionale este 24%. În România, au trecut deja 20 de ani de exerciţiu democratic în plan politic, iar reprezentarea femeilor în funcţii de decizie politică tinde să scadă, în loc să se consolideze.

Această propunere legislativă urmăreşte realizarea trecerii de la „egalitatea de şanse” la „egalitatea rezultatelor”, în reprezentarea echitabilă a femeilor în Parlamentul Romaniei.

Invităm totate femeile din judeţul Botoşani să participle la această acţiune, necesară pentru progreasul politic al României, pentru a da ţării şansa unei clase politice mai curate şi mai responsabile. Lansăm această invitaţie în primul rand doamnelor care deja fac politică din PSD, PNL şi celelalte partide să se asocieze acestui demers, ele fiind primele care ştiu cât de  important este să fim reprezentate noi şi nevoile, dorinţele şi aspiraţiile nostre de către cele asemeni nouă, care ne înţeleg cel mai bine şi care le vor exprime cel mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *