Protestele din învăţământ iau amploare

proteste profesori

Profesorii din peste 22 de unităţi de învăţămînt au întrerupt cursurile respingând astfel oferta autorităţilor locale de a primit un salariu în sumă fixă cuprinsă între 400 şi 500 lei. Pînă acum proteste au fost declanşate la Colegiul Economic, Colegiul tehnic Gheorghe Asachi, Colegiul Mihai Eminescu, Colegiul A.T Laurian, Liceul de Arta Ştefan Luchian, Liceul Pedagogic, Liceul cu Program Sportiv, Grupul Şcolar de Industrie Uşoară, Şcolile 7, 11, 17, 6, 8, 3, Grupul Şcolar Dimitrie Negreanu, Colegiul Ghica Dorohoi, Şcoala 5 din Dorohoi, Grupul Şcolar Regina Maria Dorohoi, Grupul Şcolar Gr. Antipa Botoşani dar şi o serie de grădiniţe. Reprezentanţii Ligii Sindicatelor din Invatamant Botoşani sustin că la această dată peste 60 la sută din cadrele didactice din judeţ au întrerupt activitatea.  Sindicaliştii susţin că numărul protestatarilor este însă în creştere şi se gîndesc să transforme acţiunea de protest demarată în grevă generală în învăţămînt. La această oră, şeful Inspectoratului Şcolar Botoşani, Ada Macovei se află la Bucureşti pentru o întâlnire cu ministrul educaţiei pentru detensionarea situaţiei actuale.

În jurul orei 12.o0, profesorii au anunţat noi acţiuni de protest în faţa Primăriei şi a Instituţiei Prefectului Botoşani.

La o şcoală din Dorohoi s-a încercat să se plătească salariile cadrelor didactice în suma propusă de autorităţi, însă Trezoreria din Dorohoi nu a acceptat pe motiv că nu există un document oficial în acest sens.

Pentru ca până la sfârşitul lunii profesorii să îşi primească integral salariile, ar trebui ca situaţia să fie deblocată de către Bucureşti. Dacă soarta angajaţilor din învăţământ este lăsată la decizia de pe plan local nu există nicio şansă ca să ne luăm banii până la sfârşitul lunii. Practic, la nivel local, varianta înaintată de Prefectură ar fi singura„, a precizat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *