Federația FNS PRO ASIST care reprezintă salariații din asistență socială, la care este afiliată și Sindicatul „IMPACT” Botoșani, a transmis o scrisoare deschisă către președintele României și primului ministru prin care este prezentată situația salariaților sin asistență socială obligați să lucreze în ture de câte 14 zile consecutiv izolați la locul de muncă. Ei solicită recunoașterea eforturilor făcute de acești salariați prin acordarea unui stimulent de risc.
Inclusiv Sindicatul „IMPACT” Botoșani, sindicat ce are 1500 de membri în șase județe, a informat constant autoritățile centrale cu problemele cu care se confruntă salariații din sistemul de asistență socială, mai ales în această perioadă de stare de urgență, se precizează într-un comunicat al sindicatului.
Iată conținutul scrisorii!
Federaţia Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului FNS ”PRO.ASIST”, federație sindicală reprezentativă pentru sectorul Asistență Socială, se consideră îndreptățită să adreseze această scrisoare, având în vedere lipsa de reacție a reprezentanților autorităților centrale la sesizările organizației noastre care au fost în mod deosebit țintite, prompte, structurate, bine fundamentate în prezentarea problemelor cu care se confruntă sistemul de asistență socială (beneficiari și salariați) și solicitând cu insistență soluționarea acestora.
Așa cum bine știți, salariații din asistență socială sunt printre salariații cu grad mare de expunere la infectarea COVID 19, iar acest lucru s-a și confirmat prin numărul mare de teste pozitive care au rezultat în urma testării personalului și beneficiarilor din centrele unde acestea s-au efectuat și cu surprize imense acolo unde aceste testări nu s-au efectuat încă și unde turele deja au fost schimbate. Atragem atenția că, și la acest moment, există un număr foarte mare de centre rezidențiale unde nu s-a realizat testarea salariaților, respectiv a beneficiarilor.
Pe lângă riscul deosebit la care se expun, accentuat de lipsa echipamentelor de protecție acordate în timp util și constant, salariații au fost obligați conform Ordonanței Militare nr. 8, să efectueze ture de câte 14 zile consecutiv, respectiv să fie izolați la locul de muncă timp de 14 zile, fără drept la viață privatăsau drept la sănătate și securitate în muncă și în condiții care, în foarte multe cazuri, au fost un factor de stres în plus pentru acești salariați (centrele rezidențiale sunt organizate astfel încât să răspundă doar nevoilor beneficiarilor și nu unui număr în plus de salariați aproape încă o dată egal cu al acestora).
Totodată, îngrijirea beneficiarilor asimptomatici infectați COVID 19 este asigurată în continuare de salariații confirmați pozitiv la testul COVID 19,tot asimptomatici. Astfel, salariații din centrele rezidențiale sunt obligați să-și continue activitatea și să-și îndeplinească sarcinile de serviciu, chiar dacă acest lucru înseamnă un stres în plus pentru ei, peste cel al confirmării pozitive la testul COVID 19.
FNS PRO.ASIST a atras atenția în mod prompt prin adresele formulate și transmise Guvernului României, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție sau prin participările la videoconferințe, asupra presiunii psihologice la care sunt supuși salariații, asupra problemelor ivite ca urmare a infectării COVID 19 sau asupra lipsei de echipament și a testărilor și pe această cale, vă aducem la cunoștință că toate actele normative și dispozițiile emise sunt aplicate în teritoriu preferențial și discriminatoriu.
În acest sens, prin această scrisoare deschisă am dorit să vă transmitem sesizările venite de la salariații sistemului de asistență socială, sesizări enumerate anterior și să vă solicităm să dispuneți, în regim de urgență următoarele:
Testarea de urgență a tuturor salariaților centrelor rezidențiale de asistență socială pentru a evita transformarea acestor unități în focare de infecție;
Asigurarea echipamentului de protecție complet salariaților din centrele rezidențiale și a echipamentului minim (mască și mănuși) celorlalți salariați din asistență socială, astfel încât să fie asigurată continuitatea oferirii de servicii sociale și fără să existe sincope;
Necesitatea recunoașterii efortului depus prin recompensare financiară a angajaților din sistemul de asistență socială care își desfășoară activitatea în ture de câte 14 zile conform art.9-11 din Ordonanța Militară nr.8 și prin urmare salariații din centrele rezidențiale să beneficieze de acordarea stimulentului de risc de 2500 lei așa cum este prevăzut la art. 8 din OUG nr. 43/06.04.2020. În acest sens, considerăm imperios necesar să modificați art. 8 din OUG nr. 43/06.04.2020, prin adăugarea acestei categorii de angajați din asistență socială;
Redirecționarea sumelor care ar fi trebuit achitate furnizorilor de servicii sociale pentru plata cazării salariaților în unități hoteliere (90 lei/zi), către salariații centrelor rezidențialecare, pe perioada izolării la locul de muncă, au fost nevoiți să stea în incinta acestor centre, sub forma unor ”recompense / indemnizații de izolare la locul de muncă”;
Plata concediului medical cu 100% pentru personalul din asistență socialăconfirmat pozitiv la virusul SARS-Cov-2.
FNS PRO.ASISTcere doar respectarea efortului depus de acești salariați și recunoașterea sacrificiilor lor. Totodată, FNS PRO.ASIST consideră că doar prin dispunerea aplicării celor solicitate anterior este recunoscut aportul și implicarea deosebită a salariaților din asistență socială în prevenirea și combaterea răspândirii COVID 19,iar eforturile depuse de aceștia în această perioadă nu sunt percepute discriminatoriu și deloc apreciate.