Măsura şomajului tehnic de 15 zile pentru angajaţii din sectorul bugetar se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă, aceştia urmând să primească 75% din salariul mediu brut, fără alte sporuri, a declarat joi seara, în direct la TVR1, premierul Ludovic Orban. Orban a arătat că epidemia a condus la digitalizarea României, lucru ce va face să dispară posturi din sistemul de stat.
„Am avut acest obiectiv de optimizare. Aproape toate ministerele au operat la secretari de stat, la directori. Acest proces este un proces în curs de desfășurare. Cu ocazia epidemiei, am digitalizat instituțiile publice să comunice online, am introdus semnătura electronică. Chiar azi am digitalizat plata taxelor și impozitelor, utilizând cardul bancar. Până și Trezoreria a intrat pe ghiseul.ro. Epidemia a și creat oportunități. Cu siguranță toate măsurile de digitalizare vor duce la un aparat mai suplu în sistemul public”, a declarat Ludovic Orban.
Prim ministrul a precizat că măsura șomajului tehnic se va aplica doar în perioada stării de urgență: „Măsura se va aplica pe perioada stării de urgenţă. (…) În cele 10 zile lucrătoare – 15 zile total – în care angajaţii din sectorul public nu vor lucra vor beneficia de forma echivalentă de plata care se acordă şi pentru sectorul privat, respectiv o formă de şomaj tehnic, adică 75% din salariul brut”, a declarat premierul la TVR 1. „Evident, era un plafon de maximum 75% din salariul mediu brut”, a completat el, întrebat dacă este vorba de un plafon, aşa cum este în sectorul privat.
Întrebat ce economie va rezulta în urma unei astfel de măsuri, Ludovic Orban a spus: „Cu siguranţă că există şi o economie, dar nu doar economia este determinantă în adoptarea unei astfel de măsuri. Se poate face o economie aproximativ între un miliard două sute şi un miliard cinci sute de milioane”.
Șeful executivului a reafirmat că măsura este una a solidarităţii şi a menţionat că aceasta ţine „şi de natura resurselor”: „Cred că trebuie să fim solidari. Cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei datorate acestei epidemii. Cred că, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care sunt în funcţii de conducere, care deţin funcţii de demnitate publică, până la angajaţi. La baza acestei măsuri se află atât considerente care ţin de solidaritate, cât şi considerente evident de natură epidemiologică. (…) Se reduce riscul de diseminare a virusului. De asemenea, există şi considerente de natura resurselor, pentru că este evident că veniturile statului scad, în această perioadă, în urma crizei economice determinate de epidemia de coronavirus şi aceste venituri trebuie drămuite cu multă chibzuinţă, astfel încât aceste resurse să poată să fie cât se poate de folositoare. Şi, ca atare, am luat această decizie, care mi se pare de bun-simţ, cât se poate de normală într-o astfel de situaţie.”
Premierul a reafirmat că printre excepţii se află angajaţii din domeniul sănătăţii, cei din MAI şi din zona Apărării, de asemenea, pentru partea din Ministerul Muncii direct implicată în aplicarea prevederilor legate de şomajul tehnic şi de alte forme de sprijin, precum şi cadrele didactice care vor trebui să pregătească închiderea anului şcolar.
„Punctul meu de vedere este că trebuie să fie solidari toţi, în primul rând cei care deţin funcţii de conducere, inclusiv eu, inclusiv colegii mei miniştri”, a adăugat Orban.
Sursa: stiri TVR
Da de ce nu dau afara din parlamentari !? De ce nu dau afara soferii parlamentarilor!? De ce nu dau afara pe cei de la birourile parlamentarilor !?