Procurorii din Suceava au demarat o anchetă penală in rem pentru a stabili de ce nu au fost respectate măsurile de prevenire sau combaterea bolilor infecto – contagioase după ce, la Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou”, un număr de 52 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus. Parchetul face referire la o contaminare în masă.
Procurorii fac cercetări pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” şi „abuz în serviciu” în cazul Spitalului Județean. Aceștia verifică de ce nu au fost respectate reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto – contagioase.
Din analiza materialelor de presă au rezultat indicii conform cărora anumiţi funcţionari din sistemul medical şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, fapt ce a dus la o posibilă contaminare în masă.
„Totodată, din conţinutul publicaţiilor online a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, prezenţa, la data de 23 martie 2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masa”, se arată în comunicatul Parchetului.
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava va fi închis pentru dezinfecţie, după ce un număr de 52 de medici și asistenți medicali au fost depistați pozitiv la testele pentru Covid-19. După dezinfecție, unitatea medicală va fi destinată doar pacienților de coronavirus.