Spectacole de sfârşit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu”

spectacolul URSUL la Teatrul Mihai Eminescu Botoşani
spectacolul URSUL la Teatrul Mihai Eminescu Botoşani

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani vă invită sâmbătă, 12 martie, ora 19.00, în Sala Atelier , la spectacolul „Ursul” de A. P. Cehov.        

Mereu atent la meandrele trăirilor sufleteşti, dramaturgul rus A. P. Cehov evidenţiază, în piesa sa „Ursul”, cam cât pot dăinui în timp, pentru o femeie, jurămintele de fidelitate eternă.

La moartea soţului, o doamnă din lumea bună a vremurilor demult apuse, jură celui tocmai plecat „dincolo” credinţă fără de cusur până la capătul vieţii.

Doar că pe când încă trăia, soţul – pentru a menţine aspectul de familie respectabilă –  făcuse diverse împrumuturi. Imediat după deces, creditorii au şi venit la soţie să ceară banii împrumutaţi de defunct. O vreme „tare pe poziţie”, soţia îndoliată nu cedează la avansurile unuia dintre creditori, pentru ca în cele din urmă să se aleagă praful din jurămintele făcute soţului înălţat la ceruri.

Este vorba de o comedie spumoasă, gândită de regizorul Mihai Donţu în ritm alert, cu ironii îngroşate „la moment”, cu un final în care viaţa – în fapt, dragostea – triumfă în ciuda unor norme socotite la un moment dat a fi de netrecut.

Actorii Bogdan Muncaciu, Crenola Muncaciu şi Radu Dragoş au înţeles pe deplin intenţiile dramaturgului, drept care spectacolul – benefiicind şi de scenografia inspirată a lui Mihai Pastramagiu .

pret bilet – 12 lei

 

Duminică – 13 martie 2011 , ora 18.00  în Sala Mare , la spectacolul „Farmazonul din Hârlău”, după Vasile Alecsandri.

afis-farmazonul-din-harlauDespre povestea pe care o veţi urmări pe scena Teatrului Mihai Eminescu, Ion Sapdaru, regizorul spectacolului, scrie într-un material promoţional:

 « Un tânăr aspirant la mâna fiicei slugerului Ganganu, pe nume Pestriţ, care vine de la Hârlău,  nimereşte pe mâna câtorva boiernaşi ieşeni dornici de distracţie şi de pertreceri  pe gratis.       Pestriţ vine cu două scopuri la Iaşi: să se însoare şi să intre in societatea… farmazonilor. Este stranie această dorinţă a unui boieraş de la ţară si constitue de fapt deliciul acestei mici piese. Pentru a impedica logodna lui Pestriţ aceşti mici escroci  de la Iaşi se dau drept o societate francmasona şi  se obligă să-l primeasca pe Pestriţ în rândurile lor . Comedia capătă valenţe groteşti prin felul cum işi inchipuie bonjuristii ceremonia de primire în loja masonică. Ceremonia se desfăşoară, unde altundeva, decât in pivniţă. Naivul Pestriţ este supus la aşa zisele încercări a lojei, este pălmuit, invocă trasnetul, se întilneşte pe tărîmul morţii cu alţi pretendenţi la loja masonică, care rătăcesc de săptămîni întregi  şi nu-şi găsesc salvarea.

Într-un  final Pestriţ îşi pierde driturile  de logodnic şi mai află că de fapt i s-a făcut o farsă şi nu este nici farmazon.   Îndurerat, Pestriţ se întoarce la Hârlău .

O poveste scrisă cu mult nerv  si umor .  « »

 Din distribuţie fac parte actorii :  GHEORGHE FRUNZĂ, CIPRIAN TĂBĂCARU, SORIN CIOFU , IOAN CREŢESCU , MIHAI DONŢU, BOGDAN HORGA  ,EDUARD SANDU , CEZAR AMITROAEI, FLORIN AIONIŢOAIE, BOGDAN MUNCACIU, MARIUS ROGOJINSCHI, DRAGOŞ RADU, ANA MARIA CAZACU,  LENUŞ MORARU, GINA PĂTRAŞCU, ANDREEA MOŢCU, LAURA  DUMITRACHE , LIDIA UJA .

Prêt bilet – 12 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *