Cand cumperi sapun, te intrebi ce tip este mai bun pentru nevoile pielii tale, nu-i asa? Ei bine, nu doar tie ti se intampla. Acest produs este o parte importanta a vietii de zi cu zi, iar toate optiunile disponibile fac ca alegerea potrivita sa fie ceva mai dificila.
Cum deja stii, sapunurile sunt de doua feluri: lichide si solide. Chiar daca cele sub forma de bare au aparut primele si sunt folosite de secole, cele lichide au devenit foarte populare in ultimii ani. Dar exista diferente semnificative intre cele doua, in afara de forma sub care vin?
Iata modul in care functioneaza ambele, ce ingrediente de baza au, ce bacterii pot fi gasite in fiecare si care este impactul pe care sapunurile le au asupra mediului:
Cum sunt realizate si ce contin sapunurile
Multe persoane prefera sapunul lichid, fiindca cel solid le usuca pielea. Acest lucru se poate intampla pentru ca, in general, cel in forma de bare tinde sa aiba un nivel al pH-ului mai ridicat, care poate provoca uscaciune.
Cu toate acestea, exista sapunuri solide care au pH-uri neutre, iar cei de la Sabon au o multime de astfel de produse delicate. In plus, multe dintre ele contin glicerina, care este ideala pentru pielea uscata si alte probleme, precum eczema.
Acestea sunt cel mai frecvent obtinute din grasimea animala si/sau uleiuri vegetale. In timpul procesului de producere, cele doua ingrediente sunt amestecate cu un alcalin puternic si asa iau nastere sapunurile sub forma solida.
Pe de alta parte, cele lichide sunt pe baza de petrol si necesita agenti emulsionanti si stabilizatori pentru a-si mentine consistenta. Acestia au fost testati si aprobati de institutiile abilitate, dar exista cateva studii care arata efectele nocive pe termen lung ale utilizarii lor repetate.
Ce bacterii contin sapunurile
Sapunul lichid a fost promovat ca fiind anti-bacterian aproape de la inceputul introducerii sale pe piata. O cercetare realizata la inceputul anilor ’90 a studiat daca bacteriile dintr-o picatura din acest tip de produs sunt transferate pe piele in timpul folosirii lui. Raspunsul a fost negativ, deci ambele sunt la fel de sigure in lupta cu bacteriile, chiar daca, in prealabil, au fost folosite de o persoana contaminata.
Cat de nocive sunt sapunurile pentru mediu
Expertii spun ca cele lichide lasa o amprenta de carbon cu 25% mai mare decat celelalte. Motivul? Din cauza diferentei de forma, sunt necesare mai multe bacterii prime chimice si de procesare pentru fabricarea lor. De fapt, cantitatile sunt de 7 ori mai mari decat la crearea celor solide. Asta inseamna de 7 ori mai mult consum de energie si emisii de carbon.
Cat despre alergiile si reactiile adverse pe care pielea le poate avea la parfum, sapunurile solide castiga, fiindca cele lichide care nu contin acest ingredient sunt rare.
Deci, sapunul potrivit pentru pielea ta depinde in totalitate de factorii care sunt importanti pentru tine. Daca preferi produse care contin compusi mai prietenosi, ce au preturi mai scazute, atunci cele solide vor functiona pentru tine. Insa, daca astepti ca acestea sa iti ofere hidratare si sa-ti dezinfecteze mainile, cele lichide iti vor satisface nevoile, cu toate ca unele din cealalta categorie, cu un pH echilibrat, vor face o treaba la fel de buna in prevenirea uscaciunii pielii si raspandirii germenilor.
Sursa foto: Shutterstock.com