Duminică, la Instituția Prefectului a avut loc ședința Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, ca urmare a instituirii stării de urgență pe teritoriul României începând cu data de 16 martie 2020, se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituția prefectului.
Potrivit acestuia, ținând cont de faptul că, dincolo de impactul evident asupra sănătății populației, epidemia generată de SARS-CoV-2 are și implicați la nivel economic, cultural și social, inclusiv prin afectarea climatului general al societății și instaurarea unei stări de nesiguranță la nivelul populației, s-a adus la cunoștința tuturor instituțiilor implicate prevederile Dispoziției nr. 531 din 14.03.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în vederea prevenirii răspândirii infecției cu coronavirusul COVID-19.
Așadar, toate structurile teritoriale ale autorităților și instituțiilor publice centrale precum și celelalte autorități locale vor acționa pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu coronavirus, integrat doar sub coordonarea prefectului.
La nivelul instituției prefectului se va analiza situația persoanelor aflate în carantină pe teritoriul județului și care își au domiciliul în alt județ, în vederea stabilirii modalităților de rezolvare a cazurilor punctuale în sensul transferării în județul de domiciliu, numai dacă capacitatea județului unde se află în carantină este ocupată în procent de peste 80%, iar afluxul de persoane care necesită carantinare continuă.
Totodată, serviciile de ambulanță vor nominaliza personalul medical (asistenți medicali sau medici care asigură consultațiile la domiciliu) care va fi instruit la nivelul Direcției de Sănătate Publică și va asigura suplimentarea capacității de recoltare a probelor la domiciliu, pentru pacienții cu suspiciunea de infecție cu coronavirus.
De asemenea, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență va pune la dispoziția unităților de primiri urgențe, care nu dispun de spații corespunzătoare pentru asigurarea triajului pe fluxuri separate pentru pacienții cu simptomatologie asociată infecției cu coronavirus, construcții ușoare din elemente modulate.
În cadrul ședinței de astăzi, s-a decis extinderea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României cu reprezentanți ai Penitenciarului Botoșani, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani și ai Centrului de Dializă. În acest context, s-a pus în vedere respectarea planului de continuitate a muncii ca urmare a promulgării Legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Totodată se instituie obligația inspectoratelului teritorial de muncă de a verifica modul de implementare a măsurii impuse privind decalarea programului de lucru, în vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasării la și de la locul de muncă.
Având în vedere instituirea stării de urgență pe teritoriul României începând cu data de 16 martie 2020, în cursul zilei de luni va avea loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în vederea verificării stocurilor de materiale sanitare, stabilirii necesarului și identificării surselor de finanțare în vederea achiziționării acestora, dar și a aprobării repartizării a două locuințe modulare în vederea asigurării triajului pe fluxuri separate pentru Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Mavromati, respectiv pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Botoșani.