În anul 2009, Primăria comunei Roma din judeţul Botoşani primea de la Ministerul Dezvoltării suma de 2.65 milioane de lei pentru modernizarea unui drum comunal între Roma şi Dimăcheni cu o lungime de 9 kilometri. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Iaşi. După începerea lucrărilor, firma câştigătoare şi-a dat seama că primeşte banii cu ţârâita de la Minister în tranşee eşalonate, scrie Adevarul.
”Cei de la firma din Iaşi au spus că nu le convine situaţia. Lucrarea era subfinanţată şi numai deplasarea utilajelor de la Iaşi îi costa o avere. Iar banii erau eşalonaţi, nu toţi odată. Nu le-a convenit. Au cerut fie rezilierea contractului, fie cesionarea acestuia către un constructor local care avea costuri mai mici cu transportul utilajelor”, spune Gheorghe Bârliga, primarul din Roma. Pentru a debloca lucrările, la scurt timp, Consiliul Local al comunei a hotărât cesionarea lucrărilor către o firmă locală, căreia îi convenea să primească banii eşalonat.
”La vremea aceea, cesionarea era perfect legală. Noi am trimis hotărârea de Consiliu Local la Prefectură iar cei de acolo ne-au spus că este legal. Nu era nicio problemă”, spune primarul comunei. În aceste condiţii, firma locală s-a apucat de treabă şi a reuşit să asfalteze o parte din drum. În 2015, Primăria Roma a primit o notificare devastatoare. Ministerul Dezvoltării cerea comunei să dea înapoi toate cele 2.65 milioane de lei. Explicaţia era halucinantă. Între timp apăruse o nouă reglementare, iar cesiunile de genul celei făcute la Roma, deveniseră ilegale. ”Noi contractul l-am semnat în 2009 iar în 2011 s-a schimbat legislaţia iar ceea ce s-a făcut aici la Roma, aceea cesiune era ilegală. Dar atunci când s-a luat aceea hotărârea cesiunea era legală. Cu alte cuvinte noi am făcut ceva legal pentru legislaţia de la aceea vreme. Este aberant să judeci ceva ce era legal în trecut, pe baza noii legislaţii.”, spune Gheorghe Bârliga. Mai mult decât atât după un control al Curţii de Conturi din 2016, s-a ajuns la aceeaşi concluzie, Primăria Roma trebuie să dea banii înapoi. ”Au spus că se i-a în considerare noua legislaţie”, adaugă edilul.
Comuna Roma, din judeţul Botoşani, riscă să devină o comună falimentară după ce Ministerul Dezvoltării cere Primăriei restiuirea a peste 2.5 milioane de lei, bani daţi, acum 11 ani pentru modernizarea a câţiva kilometri de drum. Suma imputată este echivalentul bugetului integral al comunei pe aproximativ 6 ani. Autorităţile locale spun că măsura este abuzivă şi aberantă şi dau vina pe schimbările legislative prea dese şi , adaugă aceştia, de multe ori fără simţul realităţii.