Medicii botoșăneni trag un semnal de alarmă: tot mai mulți copii devin dependenți de telefoanele mobile, iar acest lucru se întâmplă de la vârste tot mai fragede. Telefoanele mobile, tabletele sau jocurile sunt un real pericol pentru copii, iar la copilul de vârstă mică, prin suprastimulare vizuală nu se dezvoltă în celelalte arii senzoriale, susține medicul Laura Jijie, șefa Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean.
”Unul din trei copii, chiar de vârstă mică, înainte de a ști să vorbească știe să utilizeze telefonul. Deseori, telefonul este folosit ca un fel de suzetă, care să-i permită părintelui să-și desfășoare celelalte activități. La copilul de vârstă mica, prin suprastimulare vizuală nu se dezvoltă în celelalte arii senzoriale, întrucât copilul se dezvoltă prin interacțiunea cu mediul. În momentul în care stă lipit de ecranul telefonului, relaționarea socială, interacțiunea cu mediul nu este realizată și se constată o întârziere la nivelul anumitor arii de dezvoltare la copilul mic prin utilizarea excesivă a telefonului. De foarte multe ori, părinții utilizează telefonul ca și copiulul să poată să mănânce masa de prânz. Îi distrage atenția, dar cădem în cealaltă capcană, a utilizării excesive a telefonului”, susține medicul Laura Jijie.
Medicii recomandă limitarea timpului petrecut pe telefon și calculator în cazul copiilor. De asemenea, medicul botoșănean are o recomandare și pentru elevii care folosesc excesiv telefonul.
”Pentru elevi, regula mea este de luni până vineri: stop telefon, cu exepția obiectivelor legate de școală, iar în weekend timp limitat și să aibă alte activități”, a completat Laura Jijie.